İkinci el otomobil satışlarında zorunlu olacak "Güvenli Ödeme Sistemi", galericiler tarafından eleştiriliyor. MASFED Başkanı Aydın Erkoç, galericilerin zaten Mesleki Yeterlilik Belgesi ile satış işlemleri yaptığını ve dolandırıcılık riski olmadığını belirterek noter işlemleri ve güvenli ödeme sistemine gerek olmadığını savunuyor. Galericiler, bu uygulamanın ek maliyet getirdiğini ve satışları olumsuz etkilediğini vurguluyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, iki yıl önce başlayan ve bu ay zorunlu olacak Güvenli Ödeme Sistemi’nin dolandırıcılığı önlemek için hayata geçirildiğini vurguladı. Özellikle vatandaşlar arasındaki satışlarda dolandırıcılığın yaygın olduğunu belirten Erkoç, bu sistemle bu tür olayların önüne geçilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ancak galericilerin noter üzerinden işlem yapma zorunluluğundan rahatsız olduğunu belirten Erkoç, galericilerin zaten Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak yetkilendirildiğini ve dolandırıcılık gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirtti. Bu nedenle, noter olmadan satış yapmak istediklerini dile getirdi.

MALİYETLER ARAÇ FİYATLARINI ETKİLİYOR

Erkoç, yıllık 9 milyon araç satışının gerçekleştiği Türkiye’de galericilerin bu satışların önemli bir bölümünü gerçekleştirdiğini ifade ederek, noter ve Güvenli Ödeme Sistemi ücretlerinin galericilere büyük maliyet getirdiğini belirtti. "Galericiler bu maliyetleri araç fiyatlarına eklemek zorunda kalıyor, bu da nihayetinde vatandaşa ek yük getiriyor" dedi.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sıfır ile ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarına dair usul ve esasları belirleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu yönetmelik, satıcı ve alıcılar için tüm şartları düzenleyerek dolandırıcılığın önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ