Filipinler, geçen hafta Çin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'nde gerçekleştirdiği eyleme itiraz edeceğini söyledi. Filipin ordusuna göre; Çin'e ait bir uçak, geçen perşembe günü, Scarborough Sığlığı üzerinde devriye gezen Filipin Hava Kuvvetleri'ne ait NC-212i uçağının yoluna fişekler attı.

BUNA İZİN VEREMEYİZ

Savunma Bakanı Gilberto Teodoro, Filipinler'in son manevra için bir itirazda bulunmaya hazırlandığını gazetecilere söyledi ve "Doğal olarak buna izin veremeyiz. Sadece diplomatik bir itiraz olsa bile, bunu yapmamak olmaz çünkü aksi takdirde buna razı oluruz" dedi.

İSTİKRARSIZLIK ENDİŞESİ

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. olayı "şiddetle kınadı" ve Çin uçağının eyleminin "haksız, yasadışı ve pervasız" olduğunu söyledi. "Sular henüz durulmaya başladı ve hava sahamızda istikrarsızlık olabileceği endişesi var" diye ekledi.

UYARILARA RAĞMEN GİRDİ

Çin ordusu, Filipin uçağının "tekrarlanan uyarılara rağmen" resif üzerindeki hava sahasına izinsiz girdiğini söyledi. Bunun sonucunda eyleme geçildiği kaydedildi. Çin ordusu, önlemlerin "profesyonelce ve yasaya uygun şekilde" gerçekleştirildiğini ekledi. Açıklamada; Filipin tarafının provokasyonları ve gerçekleri çarpıtmayı derhal durdurması gerektiği ifade edildi. Sahadaki Çin birlikleri teyakkuz halinde kalmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ