İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentsel dönüşüm sürecine yeni bir ivme kazandırmak amacıyla "İstanbul Yenileniyor" projesi kapsamında önemli bir mali destek programı başlattı. İBB ve iştiraki KİPTAŞ arasında imzalanan "Kentsel Dönüşüm Mali Destek Paketi" protokolü ile resmiyet kazandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümün İstanbul için hayati bir mesele olduğunu vurgulayarak, “99 depreminin yaralarını yaşamış biri olarak, İstanbul’un güvenli bir şehir olması için çalışmayı sürdürüyorum. Vatandaşlarımızın güvenliği bizim en büyük sorumluluğumuz” dedi.

İBB'nin başlattığı mali destek paketinden faydalanmak isteyen vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. İlk olarak, destekten yararlanacak olanların, kentsel dönüşüm kapsamında uzlaşı sağlanmış bir proje içerisinde yer almaları gerekiyor.

PROJENİN DETAYLARI 

Kimler Bu Destekten Yararlanabilir?

Hane halkının toplam gelirinin 3 asgari ücretin altında olması ve İstanbul sınırları içerisinde başka bir taşınmazlarının bulunmaması şartı aranıyor. İstanbul dışında ise sadece tarımsal nitelikli mülkiyete sahip olunması veya hisseli tapu sahibi olunması durumunda hisse oranının %50 veya daha az olması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren hak sahipleri, İBB’nin sunduğu mali destekten faydalanabilecek.

5 YIL DOLMADAN SATILAMAZ

Mali destek paketi, yalnızca konutlar için geçerli olup, ticari birimleri kapsamıyor. Destek sağlanacak konutların en fazla 80 metrekare büyüklüğünde olması gerekiyor ve bu büyüklüğe kadar olan kısmı için mali destek sağlanacak. Ayrıca, yenilenen konutlar teslim tarihinden itibaren 5 yıl süreyle satılamayacak. Eğer bu süre dolmadan konut satışı yapılmak istenirse, verilen destek tutarı üzerine kamu alacaklarına uygulanan faiz oranı eklenecek ve geri ödemesi gerekecek.

YÜZDE 45 VE 65 ARASI DESTEK

Destek Oranları Nasıl Belirleniyor?

Hak sahiplerine sağlanacak mali destek, hane halkının aylık net gelirine göre farklı oranlarda belirleniyor. Geliri 2 asgari ücreti aşmayanlar için inşaat maliyetlerinin %60’ı İBB tarafından karşılanacak; bu oran emekliler için %65’e çıkacak. Geliri 3 asgari ücreti aşmayan haneler için ise destek oranı %40 olarak belirlendi, emekliler için ise bu oran %45’e yükselecek. Hane geliri 2 ile 3 asgari ücret arasında olanlar, %40 ila %60 arasında; emekliler ise %45 ila %65 arasında değişen oranlarda destek alabilecekler.

KİPTAŞ TARAFINDAN YAPILACAK

İBB ve KİPTAŞ iş birliğiyle yürütülecek olan süreçte; mali destek bilgilendirme ve uzlaşma süreçlerinin yürütülmesi, İBB ve hak sahipleri arasında iletişimin sağlanması, uzlaşma sağlanan hak sahiplerinin mali destekten faydalanabilirliğinin incelenmesi, sözleşme ve proje yapım süreçlerinin yürütülmesi KİPTAŞ tarafından yapılacak.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR