Senegal'deki medya kuruluşları, hükümetin doğrudan kendilerini hedef aldığını ve ülkede basın özgürlüğünü kısıtlamayı amaçladığını söyledikleri baskıyı protesto etmek için karartma günü düzenledi.

YAYIN YAPMADILAR

Ana televizyon kanalları TFM, ITV ve 7 TV'de ekranlar karardı. RFM ve iradio gibi kanallar sessiz kaldı. Hükümete ait Le soleil ve hükümet yanlısı iki gazete dışında diğerleri salı günkü sayılarını yayınlamadı.

BÜYÜK BORÇLAR VAR

Bu hamle, medya kuruluşları ile hükümet arasındaki gerginliğin artması ve Afrika'nın en istikrarlı demokrasilerinden birinde basın özgürlükleri konusunda uluslararası endişelerin tetiklenmesiyle geldi. Ayrıca, Senegal'in ana medya şirketleri yıllar içinde büyük borçlar biriktirdi.

HESAPLAR DONDURULDU

Hem özel hem de kamu medya şirketlerini temsil eden bir kuruluş olan Senegal Basın Dağıtımcıları ve Yayıncıları Konseyi'ne göre; hükümet, medya kuruluşlarına ait banka hesaplarını vergi borçları nedeniyle dondurdu. Üretim ekipmanlarına el koydu. Tek taraflı ve yasa dışı şekilde reklam sözleşmelerini feshetti. Bu iddialar, bağımsız olarak doğrulanamadı. Hükümet yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yapmadı. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre; Senegal son üç yılda 49. sıradan 94. sıraya geriledi.

Muhabir: Eray Erginbaş