Hollanda'da aylarca süren rekor yağışların ardından yaz mevsiminin gelişi kutlanırken, Avrupa'nın bazı bölgelerinde sıcaklıklar 40 dereceyi aştı. Afrika'dan gelen sıcak hava, İspanya'nın güneyini kavuruyor. Ulusal Meteoroloji Servisi'ne (AEMET) göre, Sevilla kentinde cuma günü sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı.

YÜKSEK NEM PROBLEMİ

İtalya'da ise Sağlık Bakanlığı, 11 büyük kent için en yüksek sıcaklık uyarısı yaptı. Ülkede birkaç gündür etkili olan yüksek basınç sistemi, kavurucu sıcakları beraberinde getirirken, yüksek nem de sıkıntıları artırıyor.

Baltık Denizi sahilinde kalabalık insanlar. Stefan Sauer/dpa

GECELERİ 30'UN ÜSTÜNDE

Yunanistan'ın doğusunda da birçok bölge sıcak hava ve orman yangınlarından etkilendi. Başkent Atina'da son 10 günde gece sıcaklıkları 30 derecenin üzerinde seyrediyor. Uzun süreli sıcaklık insan vücudu için yorucu olabilir. Ülkemiz de dahil olmak üzere Avrupa'nın hemen hemen her yerinde benzer sıkıntılar yaşanıyor.

EN YAĞIŞLI DÖNEM

Hollanda'da ise son aylarda yaşanan rekor yağışların ardından üç günlük sıcak hava dalgası, çok ihtiyaç duyulan sıcaklığı ve güneşi getirdi! Haziran 2023'ten 2024'e kadar olan 12 ay, Hollanda'da şimdiye kadar kaydedilen en yağışlı bir yıllık dönem oldu. Ancak sıcaklıklarının uzun sürmesi beklenmiyor. Hava tahmincileri kısa süre içinde serin koşullara geri dönüleceğini öngörüyor.

Muhabir: Tamer Ayeri