Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun’a göre, yapay zekâ teknolojisi ile birlikte suçlular, ekran başından saniyeler içinde banka hesaplarını boşaltabiliyor.

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, siber suçlardaki ciddi artışa dikkat çekerek, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla birlikte suçluların bu teknolojiyi kullanarak yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştirdiğini belirtti. Altun, artık hırsızların ekranlar aracılığıyla, oturdukları yerden saniyeler içinde banka hesaplarını boşaltabildiğini vurguladı. Bu tehlikenin, özellikle bilişim medya okuryazarlığı zayıf olan ebeveynler için büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, gençlerin internet kullanımına erken yaşta başlaması, farkında olmadan suçlara karışma olasılıklarını da artırıyor.

İBAN VE HESAPLARINIZI PAYLAŞMAYIN

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun’un verdiği bilgilere göre, Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesi, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen nitelikli dolandırıcılık suçlarını kapsıyor. Bu suçu işleyenler, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılabiliyor. Bu nedenle gençlerin, kimseye IBAN bilgilerini veya banka hesap bilgilerini vermemesi, bu bilgileri paylaşmamaları büyük önem taşıyor.

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun

SİBER SUÇLARA KARŞI BİLİNÇLİ OLMAK GEREKLİ

Altun, siber suçların artışının, banka hesabı kiralama gibi yeni suç yöntemlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti. Bu tür suçların, nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla iç içe geçtiğini ve ciddi cezai yaptırımlarla sonuçlanabileceğini vurguladı. "Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için siber suçlara karşı farkındalığımızı artırmalı ve dikkatli olmalıyız. Yapay zekanın da dahil olduğu bu yeni suç dünyasında, bilinçli olmak birincil görevimiz" dedi.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR