Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları (Dâhiliye) Kliniği'nden Uzman Dr. Berna Güzel, hipertansiyon hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Güzel, "Erişkin bir bireyde, farklı günlerde en az iki kez yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 140 mm Hg (civa basıncı) ve üstü, veya küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üstü olması durumunda yüksek tansiyon ya da hipertansiyon tanısı konulmaktadır" dedi.
Kan basıncı için normal değerlerin büyük tansiyonda 120 mm Hg'nın altında, küçük tansiyonda ise 80 mm Hg'nın altında olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Güzel, "Büyük tansiyonu 120-139 mm Hg, küçük tansiyonu 80-89 mm Hg arasında ölçülen kişiler yüksek tansiyon riski taşıyan bireylerdir. Hipertansiyon problemi olan kişiler çift veya bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, burun kanaması, sık idrara çıkma gibi belirtiler yaşayabilirler" şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Güzel, hipertansiyonun bazen hiçbir belirti göstermeden sadece tesadüfi olarak yüksek kan basıncı ölçümü sonucu ortaya çıkabileceğini vurgulayarak, "Ancak en sık karşılaşılan belirtiler arasında enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı yer alır. Bu belirtiye özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz diğer belirtileri yaşayan bireylerin mutlaka bir uzman hekime başvurması ve tedaviye en kısa sürede başlaması hayati önem taşımaktadır" şeklinde açıklamalarını tamamladı.
Hipertansiyon nedir?
Hipertansiyon, basitçe yüksek kan basıncı olarak adlandırılır. Kalpten dokulara kan taşıyan damarların içindeki kanın basıncı, bireysel faktörler (yaş, cinsiyet, ırk vb.) ve fiziksel durum (dinlenme, efor vb.) tarafından etkilenebilir. Günümüzde kabul edilen normal istirahat halindeki kan basıncı değeri, yetişkinlerde genellikle 120/80 mmHg (milimetre civa) olarak kabul edilir. Bir kişinin kan basıncı uyku sırasında düşükken, sinirli ya da heyecanlı olduğunda yükselebilir. Eğer bir kişinin sürekli olarak dinlenme anında kan basıncı 140/90 mmHg'nin üzerinde seyrediyorsa, bu duruma hipertansiyon denir. Hipertansiyon tedavi edilmezse beyin, kalp, damar ve böbrek hastalıkları riskini artırarak ölüm oranlarını yükseltebilir. Tedaviyle yüksek kan basıncı düşürülebilir, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları riski azaltılabilir.
iha