Geophysical Research Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, bilim insanları yerçekimi çukurunun sebebini anlamak için 140 milyon yıllık levha tektoniği hareketlerini yeniden yapılandırdı ve bilgisayar simülasyonları gerçekleştirdi. Dünya'nın kusursuz bir küre olmadığı ve ekvatora doğru şişkinlik gösterdiği göz önüne alındığında, gezegendeki yerçekimi coğrafi bölgeler boyunca farklılık göstermektedir.
Araştırmada ayrıca, Dünya'nın farklı bölgelerinde, kabuk, manto ve çekirdek katmanlarının kütlesine bağlı olarak farklı yerçekimi kuvvetleri sergilendiği tespit edildi. Yeni çalışmada, Hint Okyanusu'nun deniz tabanının Hindistan'ın güney ucunun yaklaşık 1200 km güneybatısında, üç milyon kilometrekarelik geniş bir bölümünde düşük kütleçekim anomalisi olduğu görüldü.
Araştırmacılar, bu bölgedeki düşük kütleçekim anomalisinin sebebini inceleyerek bulgularını açıkladı. Tektonik levhaların Afrika'nın altındaki manto boyunca battığını belirleyen bilim insanları, bu çöküntüye karşılık olarak Hint Okyanusu'nun altındaki sıcak ve daha az yoğunlukta baloncukların yükseldiğini ifade etti.
Bilgisayar simülasyonları, Afrika'nın altındaki tektonik plakaların yaklaşık 30 milyon yıl önce alt mantoya ulaştığını ve buna bağlı olarak manto kabarcığının yaklaşık 20 milyon yıl önce Hint Okyanusu'nun altında yükselmeye başladığını ve böylece bölgenin gezegenin en hafif bölgesi haline geldiğini tahmin etti.
Araştırmacılar, bu jeolojik anomalinin milyonlarca yıl daha devam edeceğini ve mantodan gelen madde akışı durduğunda sona erebileceğini öngörmektedir. Bu çalışma, Hint Okyanusu'ndaki devasa çukurun kökenini açıklamak için önemli bir adımdır.
T24