Hindistan, Ay'ın güney kutbuna ilk inişi gerçekleştirdikten sonra şimdi de Güneş'i keşfetmek için bir sonraki adımı attı. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Aditya-L1 uzay aracının başarılı bir şekilde fırlatıldığı ve Güneş'i incelemek üzere yolculuğuna başladığı duyuruldu.

Aditya-L1'in yaklaşık 4 ay sürecek olan yolculuğunun sonunda Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzakta bulunan "Lagrange" adı verilen özel bir noktaya ulaşacağı ifade edildi. Bu noktada, uydunun Güneş etrafında Dünya ile aynı hızda dönebileceği ve bu sayede çok az yakıt kullanacağı belirtiliyor.

Hindistan'ın Chandrayaan-3 insansız uzay aracı, 23 Ağustos'ta yaklaşık bin kilometrelik bir yolculuğun ardından Ay'ın az keşfedilen güney kutbuna başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Bu başarı, Hindistan'ı Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirebilen dördüncü ülke ve Ay'ın az keşfedilen güney kutbuna inen ilk ülke olarak tarihe geçirdi. Bu, daha önce yalnızca ABD, Sovyetler Birliği ve Çin tarafından başarılmış bir başarıydı.

İHA

Editör: Eray Erginbaş