Güney Amerika ülkesi Brezilya, şiddetli kuraklık nedeniyle en büyük iki hidroelektrik santralini kapattı. Elektrik Sektörü İzleme Komitesi (CMSE), Brezilya hükümetine, Madeira Nehri'ndeki düşük su seviyelerini gerekçe göstererek, hidroelektrik kullanımını en aza indirmesini tavsiye etti.

30 KASIM'A KADAR

Komite, odak noktasının termik kaynaklara kaydırılmasını, ayrıca Arjantin ve Uruguay'dan elektrik ithal edilmesini söyledi. Brezilya Ulusal Su Ajansı'na göre; mevcut koşulların 30 Kasım'a kadar sürmesi bekleniyor.

ÜRETİM SÜRECEKTİ

Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre; Brezilya dünyanın ikinci büyük hidroelektrik üreticisidir. Ülkenin bu yıl barajlarda sağlanan büyük miktardaki suyla yüksek seviyede hidroelektrik üretimine devam etmesi bekleniyordu. Ancak 2023 yılının ortalarından bu yana sorun olan Madeira Nehri'ndeki kuraklık, her şeyi engelledi.

HERKES SIKINTILI

Bu krizi yaşayan tek ülke Brezilya değil. Kuraklık, dünya genelinde hidroelektrik santrallerinden elde edilen enerjinin önemli ölçüde azalmasına yol açtı. Çin, hidroelektrik üretiminde küresel liderdir. Ancak kuraklıklar, onları da vurdu. ABD'de durum pek faklı değil.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ