Son yıllarda küresel para politikalarının etkisiyle artan faiz oranları ve maliyetler, ünlü kahve zinciri Red Bay’ı iflasa sürükledi. Şirket, dünyanın birçok yerindeki şubelerini kapatma kararı aldı. CEO Keba Konte, mali krizden çıkış yolu bulamadıklarını açıkladı. Firma, yaklaşık 3.3 milyon dolarlık borç yükü altında eziliyor ve faaliyetlerine son vermek zorunda kalıyor.

Yüksek faizler altında ezilen işletmeler, son yıllarda peş peşe kepenk indirirken, bir iflas haberi de dünyaca ünlü kahve devinden geldi. Küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşümler nedeniyle son günlerde rekor oranda artan kahve fiyatlarının ardından kahve zincirleri, çareyi ürünlerine zam yapmakta buldu.

Ancak yapılan zamlar, bazı işletmeler için yeterli olmadı. Artan maliyetler nedeniyle iflas ettiği öğrenilen ABD'li kahve zinciri Red Bay'ın dünyanın birçok ülkesinde bulunan şubeleri için kapatma kararı alındı.

Kendine has kahve çeşitleri üreten firma, geçtiğimiz yıllarda ABD mahkemelerine yaptığı başvuru sonrasında konkordato ilan etmişti.

Şirketin CEO’su Keba Konte, beş Bay Area kahve dükkanını da içeren işletmeyi, borçlu olarak elinde bulunduran olarak işletmeye devam edecek. Red Bay Coffee, yaklaşık 27.000 dolar nakit ve yaklaşık 224.000 dolar ek mülk olmak üzere 251.000 doların biraz üzerinde varlığa sahip ve Konte'nin iflas başvurularında tahmin ettiği üzere 3,3 milyon doların üzerinde yükümlülüğü var.

Şirketin bu yılın Ocak-Temmuz ayları arasındaki net zararları 850 bin doları aştı. İşletmeden yıllık 180.000 dolar maaş aldığını söyleyen Konte, mahkeme beyanında Covid-19 salgınının devam eden etkilerini ve açılan iki davanın yüksek maliyetini işletmenin mali durumu üzerinde büyük stres yaratan unsurlar olarak gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ