Bir sürü hap yutmak; kaygıyla başa çıkan genç yetişkinlerden kronik rahatsızlıklarla uğraşan yaşlı yetişkinlere kadar birçok insan için günlük bir ritüeldir. Birden fazla ilaç alıyorsanız, olası sorunların farkına varmak akıllıca olur. Bir hap yan etkiye yol açabilir...

YILLAR SONRA ZARAR VERİR

Bazı ilaçlar yıllarca alındığında zararlı olabilir. Diğerleri ise etkisini yitirir veya yeni bir ilaçla kötü etkileşime girer. İlk başta iyi tolere edilen bir ilaç daha sonra yan etkilere neden olabilir. Bilişsel gerilemeye ve düşmelerden kaynaklanan yaralanmalara yol açabilir.

AŞIRI İLAÇ YÜKLEMESİ

Colorado'daki Kaiser Permanente Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nde ilaç kullanımını azaltma konusunda çalışmalar yapan Doktor Elizabeth Bayliss, "Yaşlandıkça metabolizmamız değişir. Herkesin uzun süredir aldığı ilaçları metabolize etme yeteneği değişebilir" dedi. Kar amacı gütmeyen Lown Enstitüsü, tüm bu durumu, bu on yılda 4.6 milyon hastane ziyaretine yol açacak bir aşırı ilaç yüklenmesi olarak adlandırıyor.

BASTONLA YÜRÜYEBİLDİ

Eczacı Barbara Farrell, Kanada'daki bir ayakta tedavi merkezinde yardım ettiği birçok kişide çarpıcı değişimler gördü. Farrell, "77 yaşındaki bir kadın, günlük haplarının sayısını önemli ölçüde düşürdükten sonra tekerlekli sandalyesinden inip bastonla yürüyebildi. Birkaç ay sonra örgü örme hobisine geri döndü" dedi. Uzmanlar, düzenli ilaç kullanan kişilerin, doktor ziyaretlerinde mutlaka hap sayılarıyla ilgili bilgi almasını istiyor.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL