Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığında yürütülen 2024’ün ilk yarısına ait “Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Araştırma Raporu Haziran 2024” yayınlandı. Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için Türkiye’nin hızlı büyüyen 71 teknoloji şirketinden veri alındı. 2024 yılının ilk yarısı sonuçlarına göre, enflasyonun giderek yükselmesine rağmen asgari ücrete yansımadığı, bu nedenle de belirsizlik ortamının sürdüğü ortaya çıktı. Bu ekonomik koşullar sebebiyle de ücret artışı konusunda şimdilik net bir plana sahip olmadığı görüldü.

Dövizle maaş enflasyona yenildi

Teknoloji şirketlerinin yüzde 49'u Temmuz ara döneminde ücret artışı yapmayı planlıyor ancak yüzde 33'ü henüz karar vermedi. Yüzde 18'lik bir dilinde yer alan şirketler ise herhangi bir ücret artışı yapmayı düşünmüyor, Kararsızlar ve ücret artışı yapmayacağını ifade eden şirketlerin toplam oranı ise yüzde 51’i buluyor. Araştırmaya katılan her 5 şirketten 1'i ücret artışlarında dövizi baz alıyor.

Şirketlerin günlük yemek desteği 225 TL

2023 yıl sonunda 121 TL olarak belirlenen yemek ücreti Haziran 2024 itibariyle yüzde 88'lik artışla 225TL'ye yükseldi. Alt çeyrekte bu oran 170 TL olurken, üst çeyrekte günlük yemek desteği 250 TL. Günlük yemek desteğinde fiyat artışını sürdüreceklerini bildiren şirketler ise çoğunlukta.

Türkiye artık genç bir ülke değil

2018 yılında Türkiye yaş ortalaması 32 iken 2024 yılında bu sayısının 34 olduğu görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre, 2010’lu yıllarda Türkiye’nin kendini “genç ve dijital bir pazarız” şeklinde pazarladığı öyküler artık anlamlı gözükmüyor. Çünkü Türkiye’den çok daha genç ve dinamik olan birçok ülkenin son dönemde öne çıkmaya başladığı görülüyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen “Çalışmamızı beşinci defa yürütüyoruz ve son beş senede tüm dünyada yaşam ve çalışma şeklimiz başta olmak üzere, global ve yerel ekonomik konjonktür büyük ölçüde değişimler geçirdi. Bunca değişim olurken bugün yeni bir insan kaynağının iş gücüne dahil olduğunu ve yeni jenerasyonun beklentilerinin değiştiğini görüyor, bir yandan da Türk asıllı şirketlerin yurt dışındaki başarılarına şahit oluyoruz. Aslında her zorluk, bir fırsat yaratıyor. Dünyada da çok heyecan verici değişimler oluyor. Yapay zekâ teknolojilerinin entegrasyonu, oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olma niteliğini devam ettiriyor. Değişimi ilk yakalayan ve bu hıza ekonomik anlamda ayak uydurarak bu değişimi yaratan girişimler, başarıyı yakalamak ve sürdürmek için çok güçlü ekiplere sahip olmak durumunda. Biz, bu çalışmada aslında bu güçlü ekipleri nasıl sürdürülebilir kılabildiklerini anlamayı hedefliyoruz. Bu veriyi oluşturmamızı sağlayan, çalışmaya katılan girişimlere ve tabii ki Melon ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum" dedi.

Yüksek enflasyon sorunu

Melon Kurucusu Sure Köse Ulutaş ise yaptığı değerlendirmede "Türkiye'de devam eden yüksek enflasyon ortamında, çalışanların beklentileri ve işverenlerin stratejik kararları daha da kritik hale gelmiştir. Geçtiğimiz yıl sonunda asgari ücrette yapılan yüzde 49'luk artış ve bu yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 25 civarında olması, şirketlerin ücret politikalarını yeniden gözden geçirmelerine neden olmuştur. Sektördeki insan kaynakları, finans, pazarlama ve satış gibi tüm rolleri kapsayan bu rapor, doğru veriye ulaşmanın ve bu verileri stratejik kararlara dönüştürmenin önemini vurguluyor. İş dünyasının üst düzey yöneticilerine, şirket kurucularına ve İK ekiplerine yönelik hazırladığımız bu çalışma, piyasa dinamiklerini ve ücret politikalarındaki değişimleri mercek altına alarak, şirketlere rehberlik edecek değerli bilgiler sunuyor" diye konuştu.

Yetenek açığı önemli bir sorun

Araştırmaya göre teknoloji sektöründe, özellikle yetenek açığının önemli bir sorun olarak öne çıktığı da görülüyor. Yüksek nitelikli çalışan bulmanın ve elde tutmanın zorluklarına enflasyonun da eklenmesiyle işin daha da karmaşık hale geldiği belirtiliyor. Rapor ayrıca, Türkiye teknoloji sektörünün sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve küresel rekabet gücünü artırmak için sektör politikalarının büyük önem taşıdığına da dikkat çekerken kritik önem taşıyan öneriler de sunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ