Sedef hastalığına genetik yatkınlığı olan kişiler, yüksek düzeyde kirli havaya maruz kaldıklarında dört kat daha fazla riskle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, ailelerinde sedef hastalığı olanların, eğer yapabilirlerse kirliliğin düşük olduğu bölgelere gitmesi gerektiğini söylüyor.

%94'Ü BEYAZ AVRUPALI

JAMA Network Open'da yayınlanan araştırma, riskli tabloyu ortaya koydu. Hastalığa genetik yatkınlığı olan kişiler, olmayanlara göre; 4 kat daha fazla risk altındaydı. Ancak genetik analiz, yalnızca örneklemin %94'ünü oluşturan Beyaz Avrupalılarla sınırlıydı.

TÜM VÜCUTTA İLTİHAPLANMA

Harvard Tıp Fakültesi'nden Profesör Doktor Alexa Kimball, kirliliğin neden sedef hastalığını tetiklediğinin net olmadığını belirtti. Ancak bunun doğrudan cilt tahrişi veya akciğerlere ulaşması sonucu tüm vücutta iltihaplanma olabileceğini söyledi.

BUNLARDAN UZAK DURUN

Burnett Tıp Fakültesi'nden Doçent Doktor Angela Moore ise sedef hastalığı riskini azaltmanın farklı yollarından bahsetti. Bunlar arasında sigara içmekten, aşırı alkol tüketiminden, dövme ve piercinglerden kaçınmak bulunuyor. Bazı ilaçlar da sedef riskini yükseltiyor.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül