Trabzon'da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü'ne karın ağrısı şikayetiyle başvuran 45 yaşındaki M.U.'nun muayenesi sonucunda, yaklaşık 5,5 kilogram ağırlığında bir kitle olduğu tespit edildi. Kadın Doğum Bölümü Uzmanı Dr. Hasan Akyüz tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla hastanın rahmi alındı.

Dr. Akyüz, karın içinde yavaş büyüyen kitlelerin her zaman belirti vermediğini, bu nedenle kadınların şikayetleri olmasa bile düzenli olarak kadın hastalıkları yönünden doktor muayenesine gitmeleri gerektiğini vurguladı. Hastanın ek bir şikayeti olmadan, sadece kilo aldığını düşünerek durumu geciktirdiğini belirtti. Dr. Akyüz, "Hazırlığımızı yapıp operasyonu gerçekleştirdikten sonra yaklaşık 5,5 kilogram ağırlığında büyümüş, tamamen miyom haline gelmiş bir uterus ile karşılaştım. Hastamızın ilginç bir şekilde hiç bir şikayeti olmamış, sadece kilo aldığını zannetmiş ve bu durumu geciktirmiş. Ancak farklı sebeplerden ötürü doktora başvurunca bu tabloyla karşılaşmış" dedi.

Dr. Akyüz, kitlelerin oluş sebeplerinin çok çeşitli olduğunu ve bu durumun hormonal, genetik ve çevresel faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtti. "Bütün kadınların belli aralıklarla, örneğin yılda bir kez olacak şekilde bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmesini öneriyoruz. Eğer böyle olursa bu tarz kitleler bu seviyelere çıkmadan erken yakalanabilir ve daha küçük müdahalelerle tedavi sağlanabilir" diye konuştu.

Eğer hastanın şikayeti olmasaydı kitlenin kansere dönüşme ihtimalinin küçük de olsa var olduğunu ifade eden Dr. Akyüz, bu tür durumların hayat kalitesini düşürebileceğini ve erken müdahalenin önemini vurguladı. Kadınların, şikayetleri olsun ya da olmasın, düzenli olarak kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ-İHA