Demir eksikliği özellikle kadınlarda görülür. Hamile kadınlar ekstra risk altındadır. Birçok kadın, hamileliğin sonlarına kadar demir seviyelerini kontrol ettirmiyor.

BİLİŞSEL BOZUKLUK

Gebe kadınlarda düşük demir seviyeleri, çocuklarda uzun vadeli bilişsel bozukluk, erken doğum ve normalden küçük bebeklere sebep olabilir. Kadınlar için doğum sonrasında da riskler devam ediyor.

ADET DÖNEMLERİ

Adet dönemindeki kanama, özellikle adetleri ağır olan kadınlarda ve kızlarda demir eksikliğine neden olabilir. Bunun nedeni, kaybedilen kanın beraberinde büyük miktarda demir götürmesidir.

İYİ ALTERNATİFLER

Uzmanlar, menopoz yaşından sonra erkeklerle kadınlar arasında demir eksikliği oranlarının birbirine daha yakın olduğunu söyledi. Kırmızı et iyi bir demir kaynağı... Ancak bunun dışında da alternatifler var; Deniz ürünleri. Fasulye. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler. Kuru üzüm. Kayısı. Tahıllar gibi demirle zenginleştirilmiş gıdalar.

UZMANA BAŞVURUN

İnsanlardan, demir seviyelerini kontrol ettirmeleri isteniyor. Böylece sağlık uzmanları sizin için en iyi yolu belirleyecektir.

Muhabir: Tamer Ayeri