Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kumarhane sahibi Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, 17 davadan suçlu bulunan sanıklar Ömer Tunç, Veysel Sare ve Musa Çiçek hakkında kararını verdi. Mahkeme, Ömer Tunç’u ömür boyu hapis cezasına çarptırırken, Veysel Sare'ye 35 yıl, Musa Çiçek'e ise 20 yıl hapis cezası verdi. 

Son dakika! Halil Falyalı cinayetinde karar çıktı: Mustafa Söylemez'e 2 kez  müebbet hapis - Yaşam Haberleri

NE OLMUŞTU?

Falyalı, iktidar aleyhine ifşa videoları üzerine hakkında suç örgütü liderliğinden arama kararı çıkarılan Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelmişti. 8 Şubat 2022 günü saat 19.00'da Girne'ye bağlı Çatalköy'de, 20 Temmuz Caddesi üzerinde arabasında seyir hâlindeyken silahlı saldırıya uğramıştı. Otomatik silahlarla düzenlenen saldırıda, şoför Murat Demirtaş olay yerinde ölmüştü. Vücudunun çok sayıda yerinden isabet alan Falyalı da Lefkoşa'da kaldırıldığı Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde öldü.

Cinayetle ilgili 14 Şubat 2022 tarihinde yapılan aramalarda olay yerinin yaklaşık bir kilometre batısındaki dere yatağına atılmış iki kalaşnikof, bu silahlara ait 4 şarjör ve 39 mermi ile 9 mm çapında tabanca, tabancaya ait şarjör ve 13 mermi bulunmuştu. Balistik incelemelerde bu silahların olayda kullanıldığı saptanmıştı.

Soruşturmanın Kıbrıs’ın kuzeyindeki ayağında Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç yakalanırken, Türkiye’de ise 9, 12 ve 13 Şubat'ta düzenlenen operasyonlarda yakalanan Mustafa Söylemez'in de aralarında bulunduğu sekiz şüpheli gözaltına alınmıştı. Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç yargılanmak üzere 4 Mart 2022 tarihinde cezaevine gönderilmişti.

Türkiye’de tutuklu olan sanıklar hakkındaki karar 19 Ocak 2024 tarihinde açıklanmıştı. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanık Mustafa Söylemez'i, 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, diğer sanıklar Abdurrahim Çelik, Cengiz Şener ve Ender Yıldız'ı, 'tasarlayarak öldürmeye yardım' suçundan 12 yıl 6 ay olmak üzere toplam 25'şer yıl hapisle cezalandırmıştı. Sanık Mehmet Faysal Söylemez’in “Tasarlayarak iki kez adam öldürme” ve “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme” suçlarından sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraat kararı vererek tahliyesine karar verilmişti. Mahkeme ayrıca tüm sanıklar hakkında “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından ise beraat kararı verirken, Sanık Metin Süs hakkında üzerine atılı tüm suçlardan beraatine karar vermişti. Mahkeme heyeti, sanık Cemil Önal hakkında ise “Tasarlayarak adam öldürme” suçundan 2 kez ve “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan hakkındaki davanın ayrılmasına hükmetmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ