Hacılar, Arafat'a giden yollarda binlerce otobüsle birlikte beyaz ihramlarıyla yolculuk yapıyor. Dünya Müslümanları, 13,6 kilometrekarelik Arafat Ovası'nda kendi ülkelerine ayrılan yerlerde buluşuyor. Arafat Dağı'ndaki 454 metre yüksekliğindeki düzlükte, her ülke kendi dua ve vakfe programını uyguluyor. Zilhicce ayının 9. günü olan Kurban Bayramı arefesinde, hac ibadetinin en önemli farzı olan Arafat'ta bulunmak gerekiyor.
Arefe günü öğle saatlerine kadar Mekke'den Arafat Ovası'na çıkan Müslümanlar, burada kendi nefis muhasebelerini yapıp tövbe ediyorlar. Dualar ediliyor. İnsanlık tarihinin ilk insanı ve peygamberi Hazreti Adem ile Havva'nın cennetten çıktıktan sonra buluştuğu Cebel-i Rahme (Rahmet Tepesi) de Arafat'ta yer alıyor.
Arefe günü öğle ve ikindi namazını Arafat'ta kılan Müslümanlar, akşam güneş batışından sonra 13 kilometre aşağıdaki Müzdelife bölgesine otobüslerle iniyorlar. Bayram sabahına kadar Müzdelife'de kalan hacı adayları, Mina'daki Cemerat ismi verilen yerde temsili şeytan abidelerine taş atarak, tıraş olup kurban keserek ihramdan çıkıyorlar.
Bu yıl, Diyanet İşleri Başkanlığı yaklaşık 100 bin Türk hacı adayı için 43 derece sıcaklıkta olan Arafat'ta endüstriyel büyük klimalı yüksek çadırlar kurdu. Telviye günü olarak bilinen 8. Zilhicce gününde Arafat yoluna çıkan hacı adayları, 9. Zilhicce Arefe gününü Arafat'ta geçirecekler.
Bu yılki Arafat çadırlarında Türk hacılarına sünger yatak, yastık, pike ve kumanya da dağıtıldı.