Balık avlanma yasağının bitmesiyle birlikte balıkçı tezgahları yeniden hareketlenmeye başladı. Sezonun ilk günlerinde gırgırların ağlarına en çok takılan balık ise palamut oldu. Palamut bolluğuyla birlikte tezgâhlarda fiyatlarda yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Ancak bu bile geçim sıkıntısı çekenlerin evine balık götürmesine yetmedi.


VATANDAŞ TEPKİLİ


Televizyon haberlerinde iki tanesi 50 liradan satıldığı belirtilen palamutların, tezgâhlarda tanesinin 120 liraya satıldığını gören vatandaşlar, "Hani iki tanesi 50 liraydı? Tezgaha mı geldik?" diyerek tepkilerini dile getirdi. Balıkçılar da fiyatlardaki farkın, balıkların gramajından kaynaklandığını belirterek, düşük gramajlı balıkların daha uygun fiyatla satıldığını söyleyip müşterilerini ikna etmeye çalıştı.  


FİYAT DAHA DA İNECEK


Her geçen gün balığın bollaşarak fiyatının aşağıya ineceğini söyleyen balıkçılar, “Geçtiğimiz yıl hamsi bol olurken, palamut azalmıştı. Bu yüzden palamuta bir özlem var. Ancak bu yıl denizlerde palamut adeta şenlik yapıyor. Herkes palamuta doyacak” diyor. Esnaf ayrıca balık alırken fiyat-gramaj oranına dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.

VATANDAŞ TEZGÂHA GELDİ!


Türkiye'de 15 Nisan'da başlayan balık av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle balıkçılar "Vira bismillah" diyerek denize açıldı. Ağlara en çok takılan palamut tezgâhlarda yerini aldı…
Balık avlanma yasağının bitmesiyle birlikte balık çarşıları yeniden hareketlenmeye başladı. Sezonun ilk günlerinde balıkçıların ağlarına en çok takılan balık ise palamut oldu. Palamut bolluğuyla birlikte tezgâhlarda fiyatlarda yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Balıkçılar, palamutun bol olmasının fiyatları olumlu yönde etkilediğini söyledi.
Balık avlanma sezonunun başlamasıyla birlikte tezgâhlar palamutla dolup taşarken, fiyatlar konusunda yaşanan belirsizlik vatandaşları şaşkına çevirdi. Televizyon haberlerinde iki tanesi 50 liradan satıldığı belirtilen palamutların, tezgâhlarda tanesinin 120 liraya satıldığını gören vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdi. Balıkçılar ise fiyatlardaki bu farkın, balıkların gramajından kaynaklandığını belirterek, düşük gramajlı balıkların daha uygun fiyatla satıldığını ifade etti.


HANİ 2 TANESİ 50 LİRAYDI?


Balık avlanma sezonunun açılmasıyla birlikte denizler hareketlenirken, balıkçılar palamut avına çıktı. Televizyon haberlerinde iki palamutun 50 liraya satıldığına dair çıkan haberlerin ardından vatandaşlar soluğu balık tezgâhlarında aldı. Ancak tezgâhlarda farklı fiyatlarla satılan palamutları görenler büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Tanesinin 120 liradan satıldığını gören vatandaşlar, "Hani iki tanesi 50 liraydı? Tezgaha mı geldik" diyerek şaşkınlıklarını dile getirdiler.


GRAMAJINA GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR


Balıkçılar ise fiyat farklılıklarının balıkların gramajından kaynaklandığını ifade etti. "Televizyonda belirtilen fiyat daha küçük gramajlı palamutlar için geçerli olabilir. Ancak biz tezgâhlarımızda ortalama 100 ila 200 lira arasında değişen palamutlar satıyoruz ve bu fiyatlar da balığın gramına göre belirleniyor" diye konuştu.


VATANDAŞLAR PALAMUTA DOYACAK


Beylikdüzü Anadolu Balıkçılığı'nın sahibi, bu yıl palamut bolluğuna dikkat çekti. “Geçtiğimiz yıl hamsi bol olurken, palamut azalmıştı. Ancak bu sene, denizlerde palamut adeta şenlik yapıyor. Vatandaşlarımız geçen yıl palamut özlemi çekmişti. Bu yıl ise palamut bol ve herkes palamuta doyacak" şeklinde açıklamada bulundu.


BALIK BOL, FİYATLAR UYGUN


Geçen hafta 200-250 TL'ye satılan palamutun adedinin, yeni sezonun ilk gününde 100 TL'ye kadar düştüğünü belirten balıkçılar, önümüzdeki haftalarda balık fiyatlarının daha da düşeceğini öngörüyor. "Balık bol, fiyatlar uygun" diyen balıkçılar, vatandaşlara da balık alırken gramajına dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundular. 

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR