Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın sözleriyle tartışmaya açılan Günaydın, Twitter'da gündem oldu.
Twitter haricinde diğer sosyal medya platformlarında da gündem olan Günaydın kelimesinin kökeni merak ediliyor.
GÜNAYDIN KELİMESİNİN KÖKENİ NE? TÜRKÇE Mİ?
Günaydın kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İttihatçıların iktidarında öğretmen sonra da müderris (profesör) yapılan. Profesör yapıldığında 24 yaşında olan Hamdullah Suphi BeyTürkçe'deki ''Günaydın'' ve ''Tünaydın'' kelimelerini bulmuştur.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir. 19. yy sonlarına dek Türkçede eşdeğer bir selamlama sözü kaydedilmemiştir.
ALİ ERBAŞ, GÜNAYDIN İÇİN DAHA ÖNCE NE DEMİŞTİ?
Prof. Dr. Ali Erbaş, daha sonra yalanladığı yazısında Günaydın hakkında kullandığı ifadelerle dikkat çekmişti. İşte yazısından o bölüm:
''Cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermez, ‘Sabahınız hayat olsun’ gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar.''
GÜNAYDIN DİĞER DİLLERDE NASILDI?
Fransızca'da bonjour kelimesi de günaydın yerine geçer.
Fransızca bonjour "'iyi gün', günaydın" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca bon "iyi " (NOT: Bu sözcük Latince aynı anlama gelen bonus sözcüğünden evrilmiştir. ) ve Latince jour "gün" sözcüklerinin bileşiğidir.
Yine Yunanca da kalimera sözcüğü de aynı anlamı taşır.
Yeni Yunanca kali méra καλη μέρα "günaydın, iyi günler" deyiminden alıntıdır. Yunanca deyim Yeni Yunanca kalós, kali καλός, καλη "iyi, güzel" ve Yeni Yunanca méra μέρα "gün" sözcüklerinin bileşiğidir. (NOT: Yunanca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen ʰēméra ἡμέρα sözcüğünden evrilmiştir. Yunanca sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *āmer- biçiminden evrilmiştir. )
ALİ ERBAŞ'IN GÜNAYDIN YERİNE TERCİH ETTİĞİ KELİME
Ali Erbaş, ''Günaydın yerine 'Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin' demek gerekiyor.'' açıklaması yapmasından ötürü bu söz gündem oldu.
ESSALAMÜ ALEYNA VE ALA İBADİLLAHİSSALİHİN ANLAMI NE?
''Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin'' anlamı ''Selam bizim ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun!'' şeklindedir.
İslamiyette selam vermek sünnet, almak ise farz olarak kabul edilir. Tahiyyat duasında geçen, ''Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin'' şeklinde selam vermekte sünnet olarak kabul edilir.