Altının gidişatı 3000! İşte güncel fiyat listesi… Altının gidişatı 3000! İşte güncel fiyat listesi…

Türkiye fay hattı üzerinde konumlanıyor ve her gün farklı bölgelerde farklı büyüklüklerde depremler meydana geliyor. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinin yaraları tam olarak sarılamamışken uzmanlar da muhtemel büyük İstanbul depremini hatırlatıyor ve nasıl önlem alınması, neler yapılması gerektiğini açıklıyor. Kentsel dönüşüm de meydana gelecek depremlerde can kaybını en aza indirmesi nedeniyle şiddetle tavsiye ediliyor. Ancak inşaat maliyetlerinin çok fazla artması nedeniyle de vatandaş maliyetleri nasıl karşılayacağı ile ilgili kara kara düşünüyor.

Binalar dayanıklı hale getirilebilir

Can kayıpları ile birlikte yaşam ve altyapı üzerinde milyarlarca lira değerinde tehdit oluşturan, büyük yıkımlara yol açabilen depremlerin verdiği, vereceği zararı en aza indirgemenin mümkün olduğunu belirten ALTER Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik Yönetici Ortağı Dide Özdikmen, farklı depreme dayanıklılık teknikleri sunabilen mühendislik uygulamaları ile evlerin, işyerlerinin, okulların, hastanelerin ve otellerin güvenli hale gelebilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Özdikmen, depreme dayanıklı binalar inşa etmek kadar, mevcut binalarda güçlendirme çalışmalarının yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak şu bilgileri verdi:

Türkiye deprem kuşağında

“Hepimizin bildiği gibi ülkemiz bir deprem kuşağında ve bununla yaşamak zorunluluğumuz var. Daha yakın zamanda çok büyük felaketler yaşadık. Hemen her gün farklı bölgelerimizden sarsıntı, deprem haberleri almaya devam ediyoruz. Hala yaşanan büyük felaketlerin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Elbette ki yeni yapılan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi çok önemli ancak mevcut yapıları güçlendirme çalışmaları ile depreme karşı ciddi bir önlem almak da mümkün…  Hiç kimse güvenli olmayan bir binada yaşamak ya da çalışmak istemez… Çocuğunu deprem güvenliği olmayan bir okula göndermek istemez. Aslında bu zor değil; eski yapıların gelişmiş tasarımlarla veya malzemelerle güçlendirilmesi, yeni yapıların sıfırdan inşa edilmesi kadar önemlidir. Yaşadığımız bölgenin risklerine göre tedbir almak bizim için kaçınılmaz bir durum. Sismik risklere göre tasarım yapmak, mevcudu irdeleyerek güçlendirme projeleri hazırlamak mümkün... Özellikle deprem riskli bölgelerde riskli binaların sayısı oldukça fazla… Yıkıp yeniden yapmak yerine bazı binalarda güçlendirme çalışmaları yapılması çok önemli bir seçenek olmakla birlikte hem hayati risklerin hem de maddi kayıpların önüne geçilmesini de sağlayacaktır.”

İnşaat tekniklerinde önemli gelişmeler yaşandı

Mühendisler ve bilim adamlarının zaman içerisinde çok önemli teknikler geliştirdiğini dile getiren Özdikmen, yüzen temel, çekirdek duvar, sarkaç gücü gibi çok sayıda tekniğin güçlendirme çalışmalarında kullanıldığı ve depreme dayanıklı yapılar haline getirildiği bilgisini verdi.
Özdikmen, özellikle okulların, hastanelerin, otellerin, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu binaların bir an önce bu çalışmaları gerekiyorsa kendi kaynaklarıyla yaptırmasının hayati önem taşıdığını yineledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ