Kelle paça Türk mutfağında çok geniş bir yere sahiptir. Doğu illerinden Batı illerine kadar onlarca ilimizde et kültürü yerleşmiştir. Sadece restoran ve lokantalarda değil evlerde pişirilen kelle paça çorbaları da afiyetle tüketilir. Kelle paça çorbası bilindiği gibi grip ve soğuk algınlığına karşı birebirdir. Hatta Canan Karatay da şiddetle tavsiye eder.
Hastalıkların yanı sıra kelle paçanın içerisinde barındırdığı protein, vitamin, mineral ve besin değeri yüksek öğeler sayesinde saç köklerini desteklediği ortaya çıktı.
Kelle paça çorbası vücudun direncini artırarak tüm hastalıklara karşı korur. Her hafta 1 kase kelle paça içtiğinizde kemikleriniz kuvvetlenir, sindirim sisteminiz düzene girer. Böylece vücut kendini hastalıklara karşı hazırlamış olur.
KELLE PAÇA YİYEYİN BOTOKSA İHTİYACI OLMAZ
Prof. Dr. Canan Karatay aa.com.tr sitesinde yer alan bir haberde kelle paçanın faydasına dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Doğal köy tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı doğal omega 3 yiyeceğiz. Protein olarak yağlı kuzu eti istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Adana kebabı yiyebilirsiniz ama kebabın altındaki pideyi yemek yok. Yağlı kuzu eti, balık. Çiftlik balığı olmaz. Açık deniz balığı. Köy tavuğu, köy yumurtası. Tam yağlı peynir, tam yağlı yoğurt. Kelle paça bol bol yiyeceğiz. Ayak paça. En doğal ve en dengeli. Senelerce yasaklandı 'kolesterolü yükseltiyor' diye. Bunlar vücudun ihtiyacı olan doğal protein, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan protein ihtiyacını karşılıyor. Şimdi gidip botoks yaptırıyorlar. Kardeşim sen kelle paça ye ihtiyacın kalmaz. Kemik suyu. Et bulamıyorum param yetmiyor. Kardeşim kemik alın kemik suyunu kaynatın bol bol için. Hepsinin içinde tüm mineraller var."
GRİBİN EN BÜYÜK DÜŞMANI! BİR KASE İÇEN YERİNDE DURAMIYOR
Elbette, işte lezzetli bir tavuk suyu çorbası tarifi ve püf noktaları:
**Malzemeler:**
- 2 tavuk budu veya göğsü
- 1 büyük soğan, doğranmış
- 2 havuç, dilimlenmiş
- 2 sap kereviz, doğranmış
- 3 diş sarımsak, doğranmış
- 1 tatlı kaşığı tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru kekik
- 2 yaprak defne
- 8 su bardağı su
- Yarım su bardağı tel şehriye (isteğe bağlı)
- Taze maydanoz, doğranmış (servis için)
**Püf Noktaları:**
1. **Taze ve Kaliteli Malzemeler:** Çorbanın lezzeti için taze ve kaliteli malzemeler kullanmaya özen gösterin. Tavuk eti taze ve organikse, çorba daha lezzetli olacaktır.
2. **Çorbanın Üzerindeki Köpüğü Alın:** Tavuk suyu çorbası kaynadığında, yüzeyinde oluşan köpüğü düzenli olarak alın. Bu, çorbanın berrak ve temiz bir lezzete sahip olmasına yardımcı olur.
3. **Baharatları İyi Ayarlayın:** Tuz, karabiber, kuru kekik ve defneyi çorbaya eklerken ölçülere dikkat edin. Damak zevkinize göre ayarlamak için zaman zaman kontrol edin.
4. **Tel Şehriye Ekleyin (isteğe bağlı):** Tel şehriye, çorbaya ekstra bir lezzet katarken, çorbanın içeriğini de zenginleştirir. Ancak kullanıp kullanmamak tamamen size bağlıdır.
5. **Düşük ve Dengeli Isıda Pişirme:** Tavuk suyu çorbasını düşük ve dengeli bir ısıda pişirmek önemlidir. Bu, malzemelerin lezzetlerini çorbaya daha iyi aktarmalarına yardımcı olur.
**Tarif:**
1. Büyük bir tencerede tavuk budu veya göğsü, soğan, havuç, kereviz, sarımsak, tuz, karabiber, kuru kekik ve defneyi ekleyin.
2. Üzerine suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ısıyı düşürün ve yavaşça pişirin.
3. Tavuk eti iyice piştikten sonra, tavukları çorbadan çıkarın, kemiklerini ayıklayın ve eti doğrayın.
4. Çorbayı süzün ve temiz bir tencereye geri alın. Üzerine tavuk etini ve tel şehriyeyi ekleyin.
5. Bir süre daha pişirin ve şehriyeler iyice yumuşayana kadar karıştırın.
6. Damak zevkinize göre tuz ve karabiberi ayarlayın.
7. Servis yapmadan önce üzerine taze doğranmış maydanoz ekleyin.
Bu tarif, sıcak ve besleyici bir tavuk suyu çorbası elde etmeniz için kullanışlıdır. Afiyet olsun!
SAÇI BESLEYEREK KUVVETLENDİRİYOR
Genel olarak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme saç sağlığı üzerinde olumlu bir etki yapabilir. Protein, vitaminler, mineral maddeler ve diğer besin öğeleri, saç sağlığını destekleyebilir.
Saç sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, genel olarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı benimsemek, yeterli su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve saç bakımına özen göstermek önemlidir. Bu faktörler, saç sağlığınız üzerinde olumlu bir etki yapabilir.
KELLE PAÇANIN FAYDALARI DİLLERE DESTAN
Kelle paça, dana veya kuzu kellesinin kemiklerinden, bağ dokusundan ve sebzelerden yapılan bir yemektir. Geleneksel olarak, kış aylarında tüketilir ve soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruma sağladığına inanılır.
Kelle paçanın faydaları şunlardır:
Kemik sağlığını destekler. Kelle paça, kalsiyum, fosfor ve diğer kemik sağlığını destekleyen mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemiklerin büyümesini, güçlenmesini ve onarılmasını sağlar.
Sindirim sistemini destekler. Kelle paça, kolajen ve jelatin açısından zengindir. Bu maddeler, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, mide ve bağırsaklarda iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kelle paça, protein, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu besin maddeleri, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, antioksidan içeriği sayesinde, hücrelerin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur.
Enerji verir. Kelle paça, yüksek kalorili bir yemektir. Bu nedenle, enerji verici bir yemek olarak tüketilebilir. Ayrıca, içerdiği proteinler, kasların gelişmesine ve güçlenmesine yardımcı olur.
KELLE PAÇA NASIL YAPILIR?
lezzet.com.tr sitesinde nefis ve gripsavar kelle paça çorbasına yer verildi.
Kelle paça için gereken malzemeler:
- 500 gram kelle
- 500 gram paça
TERBİYESİ İÇİN:
- 1 adet limon suyu
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pul biber
- Sarımsak
Kelle paçanın yapılışı:
Kelle ve paçayı çok güzel temizlemelisiniz. Bu temizliğe muhakkak özen gösterin yoksa hem hijyenik olmaz hem de yemeğiniz lezzetsiz olabilir.
Daha sonra bir düdüklü tencerenin içine birlikte koyun.
Tencereyi doldurana kadar su ekleyin ve etler iyice kemikten ayrılana kadar pişirin.
Etler haşlandıktan sonra, süzgeçten geçirip başka bir kabın içerisine alın ve soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise farklı bir kapta bekletin.
Dilin zarını çıkarıp kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Kelle ve paçayı da küçük parçalar halinde kemiklerden sıyırın ve büyük parçaları yine küçük küçük doğrayın.
Doğradığınız etleri, haşlama et suyunun içine geri koyun ve tekrar birlikte pişirin.
Kelle paça pişerken, sosunu hazırlayabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı sirke, 1 limonun suyu, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, pul biber ve tuzu karıştırıp, yemeğe yavaş yavaş ekleyin. Afiyet olsun.
KELLE PAÇA ÇORBASI PİŞİRMENİN 4 PÜF NOKTASI
kisikates.com.tr sitesinde kelle paça çorbasının 4 tane püf noktasına yer verildi. İşte kelle paça pişirirken bilmeniz gereken detaylar…
1. Servis kasesini sıcağa dayanıklı olması ve sunumda daha şık olması adına, bakır seçmenizi öneririm.
2. Blanch etmek: Pişecek ürünün renginin ve görüntüsünün kaybolmaması için sıcak sudan soğuk suya yapılan şoklama işlemidir.
3. Etleri haşlamak için düdüklü tencerede kullanabilirsiniz.
4. Yemeden önce tercihen; limon, sirke, sarımsak gibi çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz.