Deniz, demir ve demir dışı taşımacılık ağlarının üzerinde faaliyet gösteren Batı Anadolu Bölgesi, geniş sanayi parselleriyle İzmir'in yatırım çekme kapasitesine katkı sağlıyor. İzmir'de bulunan Bergama'daki Batı Anadolu Serbest Bölgesi ve Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'ni kuran yöneticiler BASBAŞ ve ESBAŞ'ın CEO'su Dr. Faruk Güler, Türkiye'nin Gri Listeden çıkarılması ve uluslararası kredi notunun artmasının etkisiyle doğrudan yatırımları teşvik ediyor belirtti. Güler, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch, Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltirken, Moody's ise B3 olarak doğruladı. Derecelendirme kuruluşu ayrıca ülke kredi notu süresinden olumlu şekilde etkilendi. Son olarak Mali Eylem Görev Gücü'nün (Mali Eylem Görev Gücü-FATF) Türkiye'yi 28 Haziran itibarıyla gri listeye alması, uluslararası arenada ülkemiz ekonomisinin refahı açısından olumlu gelişmeler arasında yer aldı. Bu gelişmeler, doğrudan yabancı yatırımların ülkemize olumlu yönlerden yaklaşmasını gerektiriyor. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli" dedi.

İzmir Avrupa'da yatırım yapılabilecek 7. büyük şehir 

fDi Intelligence tarafından yayınlanan "Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri 2023" araştırmasında İzmir, Yatırım Stratejisi ve Maliyeti Etkinliği kategorisinde Avrupa'nın ilk 10 büyük şehir ve bölgesi arasında yer aldı. Dr. Faruk Güler, "Araştırmada, Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY) Stratejisi Kategorisinde İzmir, Avrupa'nın en büyük 7. şehri olarak seçildi. 89 farklı lokasyonun değerlendirildiği bu araştırmada, İzmir fiyatları için Avrupa'nın 7. büyük şehri olarak öne çıktı. Bu kategoride Porto (Portekiz), Birmingham ve Glasgow (İngiltere), Anvers (Belçika), Manchester (İngiltere) ve Katowice (Polonya) arasında başka şehirler de bulunuyor" dedi.

Bu yaş aralığında olan artık para ödemeyecek: Devlet resmen ücretsiz yaptı Bu yaş aralığında olan artık para ödemeyecek: Devlet resmen ücretsiz yaptı

İzmir'in yatırım cazibesi artırıyor

 Türkiye'de yatırımcılar için büyük ve orta vadede sanayi yatırımlarına uygun sanayi parselleri bulmanın zorluğuna değinen Dr. Faruk Güler, "Bergama'da yatırım almaya başladığımız Batı Anadolu Serbest Bölgesi, deniz, demir ve Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya'ya kolay ulaşım imkânı sayesinde ulaşım ağlarının üzerinde erişim sağlayabiliyor. Bu da İzmir'in doğrudan yabancı yatırımlar için Avrupa'nın en çok tercih edilen 7. büyük şehri olmasında önemli bir faktör. Türkiye'de 10 "200 bin metrekarelik sanayi arazisi bulmak zorken, BAS'ta bu mümkün. Bu da dünyanın rotasını İzmir'e çevirmek mümkün," diye konuştu. Dr. Faruk Güler, bölgede 5 fabrikanın inşaatının sürdüğünü ve önümüzdeki 3 ay içinde 5 firmayla daha sözleşme imzalayacaklarını belirterek, "Yatırımcıların bölgemize ilgisi oldukça iyi. Büyüyen yatırım yapmak isteyen Türk şirketinin ciddi ilgisi var. Yapıcı ve yüksek katma değer yaratan ancak yeni yatırımlar için Marmara ve Ege'de sanayi parselleri bulamayan birçok sanayici var. Biz, bu firmalar için ideal yatırım alanı oldukça fazla" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ