Tatilde veya dışarıda dikkatli olmazsanız, gözlerinizde güneş yanığı sorunu yaşayabilirsiniz. Fotokeratit olarak bilinen gözlerdeki güneş hasarı, gözleriniz ultraviyole (UV) ışınlarından fazlasıyla etkilendiğinde meydana gelir.

SERİN BİR BEZ KOYUN

Zamanla tekrarlayan güneş yanıkları, göz hasarına ve hastalığa yol açabilir. Güneş gözlüğü takmak bu sorunu önleyebilirken, gözlerin üzerine serin bir bez koymak, güneş yanığından kaynaklanan ağrıyı hafifletebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler şunları içerebilir: Bulanık görüş, göz seğirmesi. Gözünüzün içine bir şey kaçmış gibi hissetmek. Görüşünüzde haleler veya lekeler olması. Baş ağrısı. Ağrı veya yanma. Göz küresinde veya göz çevresindeki bölgede kızarıklık. Işığa karşı hassasiyet. Şişmiş gözler. Geçici görme kaybı (nadir durumlarda).

NASIL KORUNURSUNUZ?

Genellikle belirtileri bir veya iki gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süre zarfında gözlerinizi kaşımamaya veya ovalamamaya çalışın. Ancak endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınıza ulaşabilirsiniz. Tıpkı normal bir güneş yanığında olduğu gibi, evde güneş yanığını hafifletmenin yolları vardır: Güneşten ve diğer parlak ışıklardan kaçının. Gözlerinize soğuk kompres uygulayın. Reçetesiz satılan ağrı kesicileri alın. UV filtreli, kaliteli güneş gözlükleri kullanın.

Muhabir: Lila Okyanus