AA Finans'ın ekonomistlerin katıldığı beklenti anketine göre, PPK toplantısında faiz oranlarının 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceği tahmin ediliyor. Ankete katılan 19 ekonomistin tamamı, Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklerken, tahminler 250 ile 500 baz puan arasında farklılık gösteriyor. Ayrıca, ekonomistlerin yıl sonu için politika faiz tahmini yüzde 40 olarak belirlendi.

Seçim sonrası ekonomi kadrosunun değişmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), düşük faiz politikasından vazgeçti. Haziran ayında, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 650 baz puanlık bir artışla faiz oranını yüzde 15'e yükseltti. Faiz artışları, temmuzda 250, ağustosta 750, eylülde ise 500 baz puanlık artışlarla devam etti. Bu şekilde, mayıs ayında seçimler öncesinde yüzde 8.5 seviyesinde olan faiz oranı, toplamda 2150 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılmış oldu.

Alman Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) ilişkin bir rapor sundu. Rapor, Merkez Bankası'nın faiz kararının beklendiği bir dönemde geldi. Deutsche Bank, daha önce Mart 2024'teki seçim sonrası için öngördüğü yüzde 40'luk politika faizi beklentisini öne çekti. Banka, Kasım ve Aralık aylarında Merkez Bankası'nın 250'şer baz puanlık artırımlarla parasal sıkılaştırmaya devam edeceğini ve faiz oranının yıl sonunda yüzde 40'a çıkacağını tahmin etti.

Kaynak: Haber merkezi-t24