Finlandiya, göçmenlerin Rusya sınırından geri itilmesine olanak tanıyan yeni yasayı savundu. Yaz aylarında çıkarılan tartışmalı yasa; Finlandiya sınır muhafızlarının göçmenleri ve sığınmacıları Rusya'ya geri göndermesine izin verecek. Ancak bu yalnızca ulusal güvenliğin tehlikede olduğu sınırlı durumlarda geçerli olacak.

SABOTAJ SALDIRILARI

Karar, Moskova'nın 2023 yılında çok sayıda insanı sınırdan geçirme girişimlerine yanıt olarak kabul edildi. Bu insanların arasında Rus güvenlik servisleri tarafından sabotaj saldırıları düzenlemeleri emredilmiş kişiler de bulunduğu iddia edilmişti.

KARAR YASA DIŞI

Uluslararası Af Örgütü, yeni yasanın Finlandiya-Rusya sınırında şiddete yeşil ışık yaktığını belirterek, bunun AB göç ve insan hakları yasalarına göre yasa dışı olduğunu savundu.

KABUL EDİLEMEZ

Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Helsinki'deki The Telegraph gazetesine verdiği röportajda, yasanın yalnızca Moskova tarafından "silahlandırılan" göçmenlere karşı kullanılacak bir ulusal güvenlik önlemi olduğunu belirtti. Valtonen, "Bunun normal sığınmacı süreciyle hiçbir ilgisi yok. Biz egemen bir ulusuz. Rusya'da olduğu gibi, bize düşman olduğunu ilan eden bir ülkenin, buraya hangi insanların gireceğine bizim adımıza karar vermesi kabul edilemez" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ