Arnavutluk Başbakanı Edi Rama yaptığı açıklamada, Tiran'ın diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen binlerce sığınmacıyı kabul etme yönündeki talepleri reddettiğini ancak İtalya için bir istisna yaptığını söyledi.

İKİ MERKEZDE

İki ülke arasındaki beş yıllık anlaşma kapsamında, uluslararası sularda yakalanan ve sığınma başvuruları İtalya yerine Arnavutluk'taki iki merkezde değerlendirilecek olan 16 kişilik ilk kafile yola çıkmıştı.

ÖZEL BİR BAĞ VAR

Lüksemburg'da düzenlenen AB konferansında konuşan Rama, Arnavutluk'ta başka hiçbir ülkenin sığınmacı merkezi işletemeyeceğini yineledi. İtalya 1991 yılında komünizm çökerken binlerce Arnavut'a kucak açmıştı. Aynı zamanda 1997'deki ekonomik kriz ve 2019'daki deprem sonrasında İtalya, Arnavutluk'a destek vermişti.

3 BİNE KADAR

Geçtiğimiz Kasım ayında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Rama tarafından imzalanan beş yıllık bir anlaşma kapsamında, İtalyan sahil güvenliği tarafından her ay uluslararası sulardan alınan 3.000'e kadar göçmen Arnavutluk'ta barındırılacak. Önce onları kurtaran gemilerde taranacaklar, ardından daha fazla tarama için Arnavutluk'a gönderilecekler.

Kaynak: HABER MERKEZİ