Gıda zehirlenmesi; zararlı bakterileri, kimyasalları, virüsleri veya parazitleri yuttuğumuzda meydana gelir. Bu, gıdamız kirlendiğinde olur. Yemek hazırlamadan önce ellerin yıkanmaması da dahil olmak üzere yetersiz hijyen, uygunsuz pişirme, kirli ürünlerin diğerlerine bulaşması, bakteri ve virüslerin çoğalabileceği yanlış sıcaklıklarda gıda saklamak gibi çeşitli nedenleri vardır.
BELİRTİLER DEĞİŞİR
Bu hastalıkların belirtileri değişir, ancak hepsi ishal, karın krampları, mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Gıda kaynaklı hastalıklardan tamamen kaçınmak zordur. Ancak, bazı ipuçları sizi daha fazla koruyabilir.
AZ PİŞMİŞLERDEN KAÇININ
Evde veya dışarıda yemek yerken az pişmiş veya çiğ yiyeceklerden kaçınarak gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Herkes gıda zehirlenmesi yaşayabilir ancak hamileyseniz, bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya artık belli bir yaşa geldiyseniz ekstra dikkatli olmanız gerekiyor.
EN TEHLİKELİLERİ NELER?
Gıda zehirlenmesine neden olma olasılığı en yüksek olan yiyecekler; çiğ veya az pişmiş et, kabuklu deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, hazır salatalar (özellikle kremalı soslarla), çiğ filizler ve yıkanmamış meyve-sebzeler şeklinde sıralanıyor. Evde yemek yaparken ellerinizi mutlaka yıkayın. Eldiven kullanıyorsanız, bunlarla farklı zeminlere veya yiyeceklere dokunduğunuzda değiştirin. Yiyecek paketlerinin üzerindeki saklama derecelerini mutlaka takip edin.