Kaçak avcılığı önlemek için bilim insanları, gergedanların boynuzlarına toksik olmayan radyoaktif izotoplar koyacak. Bu da boynuzları insan tüketimine uygunsuz hale getirebilir. Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi, kaçak avcılığı önlemek ve sayısız gergedanı kurtarmak için bir koruma girişimi olan Rizotop Projesi'ni başlattı.

ALTINDAN DAHA DEĞERLİ!

Ne yazık ki, bugün sadece 27.000 gergedan kaldı ve çoğu milli parklarda, koruma alanlarında ve hayvanat bahçelerinde... Kaçak avcılıkta hafif bir düşüş olsa da, yasa dışı faaliyet Afrika genelinde devam ediyor. Witwatersrand Üniversitesi'nden Profesör James Larkin, "Güney Afrika'da her 20 saatte bir gergedan boynuzu için öldürülüyor. Boynuzlar daha sonra dünyanın dört bir yanına kaçırılıyor. Geleneksel ilaçlarda veya statü sembolü olarak kullanılıyor. Boynuzlar şu anda karaborsada  altın, platin, elmas ve kokainden bile daha yüksek değere sahip" dedi.

TESPİT EDİLEBİLİYORLAR

Üç yıllık çalışmayla, Rhisotope Projesi kaçak avcılıkla mücadele için bir yol yarattı. Uzman veterinerler, 20 gergedanın boynuzlarına radyoizotoplar yerleştirdi ve gergedanlar izlendi. Hayvanlar ve çevreleri için ölümcül olmayan bu radyoizotoplar, uluslararası sınırlardaki gözlemciler tarafından tespit edilebilecek kadar radyasyon içeriyor. Altı aylık bir süre boyunca, gergedanların takibi devam edecek.

ESAZEN ZEHİRLİ

Witwatersrand Üniversitesi Dekanı Nithaya Chetty, "Boynuzlardan yapılan ürünleri tüketmek, onları 'insan tüketimi için esasen zehirli' hale getirecek" dedi. Ancak projenin birinci amacı; gergedan boynuzlarını ülkeden ayrılmadan önce havaalanları, limanlar ve kara sınır kapılarında tespit etmek.

Kaynak: HABER MERKEZİ