Güney Sudan hükümeti; nüfus sayımı, kalıcı bir anayasa taslağı hazırlanması ve siyasi partilerin kaydı gibi süreçlerin tamamlanması gerektiğini öne sürerek aralık ayında yapılması planlanan seçimleri iki yıl erteledi.

GEÇİŞ SÜRECİ UZADI

Cumhurbaşkanlığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Tut Gatluak, yaptığı açıklamada, ertelemenin 22 Aralık 2026'daki yeni seçim tarihinden önce kritik süreçlerin tamamlanması için bir fırsat sağlayacağını söyledi. 2011 yılında bağımsızlığını kazanan ülke, ikinci kez seçimleri erteliyor ve Şubat 2020'de başlayan geçiş sürecini uzatıyor.

400 BİNDEN FAZLA İNSAN

Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile eski rakibi ve yardımcısı Riek Machar, 2018 yılında 400 binden fazla insanın ölümüne yol açan beş yıllık iç savaşı sona erdiren bir barış anlaşması imzaladı. Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomuro, ertelemenin hem seçim kurumları hem de güvenlik sektöründen gelen tavsiyeler doğrultusunda yapıldığını söyledi.

ŞİDDETE DÖNEBİLİR

Ancak Toplumu Güçlendirme ve İlerleme Örgütü'nün yöneticisi Edmund Yakani gibi kişiler, seçimlerde yaşanacak gecikmelerin veya geçiş döneminin uzatılmasının, ülke genelinde şiddet patlamaları yaşanması ihtimalini doğuracağını söyledi. Yakani, ağustos ayında AP'ye yaptığı açıklamada da, "Aralık 2024'te seçimleri yapamazsak ülkenin şiddete dönme ihtimali seçime gitme ihtimalimizden daha yüksek" demişti.
 

Muhabir: Öznur Demirbey