Güney Afrika'da birçok kişi hala sağlık problemleri için geleneksel şifacılara başvuruyor. Ancak bu kez cam şişelerdeki şifalı bitkiler ve ilaçlar arasında öne çıkan bir şey var: HIV (AIDS) test kiti! Witwatersrand Üniversitesi araştırmacıları tarafından, mümkün olduğunca çok sayıda Güney Afrikalının durumlarını bilmesini sağlamak amacıyla pilot bir çalışmada başlatıldı.

Şu ana kadar 15 geleneksel şifacıya test kitleri dağıtıldı. Bu, geleneksel şifacıları halk sağlığı hedefine dahil etmek ve sonuçları incelemek için ülkede bilinen en büyük çabanın bir parçası...

EN AZ 325'E ÇIKACAK

Bu yılın sonuna doğru en az 325 şifacı daha eğitimden geçerek sertifikalı HIV danışmanı olacak. Araştırmacılar; şifacılar ve klinikler tarafından yapılan HIV testi oranlarını karşılaştıracak. Çoğu geleneksel şifacının, HIV hakkında zaten bilgi sahibi olduğu ve bu çalışmada yer almaktan memnuniyet duydukları belirtildi.

Güney Afrika dünyadaki en yüksek HIV oranlarından birine sahip. Testler ücretsiz olmasına rağmen, hastalık ve tedaviyle ilgili birçok toplulukta damgalanma sürüyor. Kliniklerdeki mahremiyet endişesi de insanların yardım aramasını engelliyor. Şifacıların bu sorunu ortadan kaldırması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ