Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bu sabah, aralarında yavru kedi ve köpeklerin de olduğu 43 hayvan ilaçla öldürüldü.

Olay yerinde olan hayvan hakları savunucusu, Gebze Belediyesi çalışanlarının “Yeni çıkan yasa kapsamında” hayvanları öldürdüklerini söylediklerini belirtti. Yerelde gönüllü olarak da çalışan hak savunucusu, toplamda 30 köpek ve 13 kedinin "Keta-Control" isimli ilaçla öldürüldüğünü söyledi.

Hayvanlarının hepsinin sağlıklı olduğunu ve her hafta çarşamba günleri hayvanları beslediklerini söyleyen bir başka gönüllü, bu hafta gittiklerinde hayvanların bir çoğunu orada göremediklerini belirtti. Hayvanların akıbetini merak eden gönüllüler, alanda yaptıkları aramada hayvanların öldürülerek siyah çöp torbalarına konduğunu gördüklerini söyledi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çöp torbalarında 30 köpek, 14 kedi ve 1 karganın ölü bulunmasıyla ilgili Kocaeli Valiliği açıklama yaptı.

Açıklamada, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldığı ifade edilerek, "Basında ve sosyal medya mecralarında yer alan Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'ndeki görüntülere ilişkin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube müdürlüklerince her türlü araştırma ve inceleme yürütülmekte olup, derhal adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" denildi.

HAYTAP'TAN SUÇ DUYURUSU

Haytap Hayvan Hakları Federasyonu da yaptığı açıklamada, "Gebze'deki katliam ile ilgili olarak tüm arkadaşlarımız yola çıktı. Arabalarla ve gönüllerimizle beraber en kısa sürede bölgede olacağız. Hukukçularımız aynı zamanda savcılığa suç duyurusu da bulundular" ifadelerini kullandı.

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ'NDE PAYLAŞIM

Gebze Belediyesi'nin, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'ne "Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni; halk sağlığını korumak, sokak hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyon işlemlerini modern ve kapsamlı bir tesiste gerçekleştirmek amacıyla 2022 yılında hizmete aldık" notuyla, rehabilitasyon merkezinin videosunu paylaştığı görüldü. 
 
Paylaşımda ayrıca, şu verilere yer verildi: 
 
"Hizmete alındığı tarihten bugüne kadar, merkezimizde; 28.515 sokak hayvanını tedavi ettik. 8031 sokak hayvanını kısırlaştırdık. 21.969 can dostumuzu aşıladık. 685 patili dostumuza yeni yuva bulduk."  

Kaynak: Haber merkezi