Gazze'nin su sistemi büyük ölçüde kuyulara ve tuzdan arındırma tesislerine dayanıyor, ancak bu altyapının çoğu yok edildi. Yardım grubu Oxfam International geçen ay Gazze'nin tüm tuzdan arındırma tesislerinin ve su kuyularının %88'inin yok edildiğini veya hasar gördüğünü belirtti.

YÜZDE 94 AZALDI

Oxfam'a göre; Gazze'nin tüm atık su arıtma tesisleri ve kanalizasyon pompalarının %70'i de gitti. Sonuç olarak, grubun tahminine göre; Gazze'deki kullanılabilir su miktarı savaş başladığından beri %94 oranında azaldı. kişi başına günlük 5 litrenin altına düştü. Birleşmiş Milletler, acil durumlarda insanların günde en az 15 litreye ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

MAHKUM KALDILAR

İnsani yardım grupları da altyapıyı onarmaya, septik tanklar kurmaya, temiz su ve klor tabletleri dağıtmaya çalıştı. Ancak bölgeye erişimleri son derece sınırlı. Bu nedenle sakinler sabun veya dezenfektan olmadan kanalizasyonla kirlenmiş, arıtılmamış deniz sularına mahkum kaldı.

85'TEN 40 BİN VAKAYA!

Birleşmiş Milletler, savaşın başlamasından bu yana Gazze'de yaklaşık 40.000 hepatit A vakası olduğunu tahmin ediyor. Bu sayı, Ekim 2022'den Temmuz 2023'e kadar sadece 85'ti. Bu; 1 milyondan fazla yeni akut solunum yolu enfeksiyonu, yarım milyondan fazla akut ishal vakası ve 100.000'den fazla sarılık vakasına ek olarak gerçekleşti. Ekim ayından Haziran sonuna kadar Dünya Sağlık Örgütü ayrıca yaklaşık 65.000 cilt döküntüsü vakası ve 103.000'den fazla uyuz ve bit vakası kaydetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ