53 yaşındaki Hassan Nofal iki evin anahtarını saklıyor. Bunlardan biri, ailesinin 1948'de İsrail güçleri tarafından sürüldüğünü ve bir daha asla geri dönemediklerini söylediği, şu anda güney İsrail'de bulunan büyükbabasının ve büyükannesinin evi... Diğeri ise İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardıman ve saldırılarının ardından geçen yıl kaçmak zorunda kaldığı Gazze'nin kuzeyindeki evi...

YAŞAMAK İSTEMEM

Yaklaşık dokuz ay boyunca Nofal ve ailesi dört kez yerlerinden edildi. Saldırıdan kaçmak için Gazze Şeridi'nde bir ileri, bir geri sürüldü. Nofal, anahtarının büyükanne ve büyükbabasınınki gibi bir hatıra olmamasını sağlamaya kararlı olduğunu söyledi. "Evimin anahtarı, bir anıya dönüşürse, artık yaşamak istemem. Evime dönmeliyim... Gazze'de kalmak ve çocuklarımla birlikte yaşamak istiyorum" dedi.

NE ZAMAN BİLİNMİYOR

İsrail, Filistinlilerin sonunda Gazze'deki evlerine geri dönmelerine izin verileceğini söyledi ancak ne zaman olacağı belli değil. Birçok ev yıkıldı veya ağır hasar gördü. 2.3 milyonluk nüfusun yaklaşık 1.9 milyonu evlerinden oldu. Çoğu o zamandan beri defalarca yerinden edildi ve bir dizi kara saldırısından kaçmak için defalarca yer değiştirdi.

MÜCADELE ETTİLER

Her seferinde yeni bir yere taşınmak, geçici barınaklar serisi anlamına geliyordu... Aileler bu süreçte bir arada kalmak için mücadele etti. Her yeni yerde, yeni yiyecek, su ve tıbbi tedavi kaynakları bulmaları gerekiyordu. Birçok Gazzeli halen evlerinin anahtarlarını yanlarında taşıyor. İnanılmaz şartlara rağmen bir gün geri döneceklerini düşünüyorlar.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül