Mardin Yay Grand Otel’de gerçekleştirilen Basın Platformu’nun 2. Çalıştayı, Türkiye’deki gazetecilerin karşı karşıya kaldığı zorlukları ve medyadaki mevcut sorunları ele alındı. Başkan Mehmet Remzi Tanış, mesleki itibarı tekrar kazanma hedefiyle yola çıktıklarını vurgulayarak, Türkiye genelinde seslerini yükselteceklerini belirtti.
Tanış ve İstanbul’dan gelen gazeteciler heyeti, Mardin’deki gazetecilerle bir araya gelerek gazetecilik mesleğinin sorunlarını masaya yatırdılar. Gazeteciler, teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte haber üretim ve dağıtım süreçlerindeki değişiklikleri değerlendirirken, ekonomik zorlukların haber kaynaklarına erişim üzerindeki etkilerini tartıştılar.
GAZETECİLİĞİN SORUNLARI BÜYÜK
Ayrıca, sosyal medyanın haberin hızla yayılmasına olanak sağlamasıyla birlikte doğruluk ve güvenilirlik gibi temel gazetecilik ilkelerinin nasıl etkilendiği üzerinde duruldu. Basın Platformu Başkanı Mehmet Remzi Tanış, “Biz basın mensupları olarak her zaman memleket meselelerini, sorunlarını dile getirip çalışmalarımızı yapıyoruz ama gazeteciler olarak kendi sorunlarımızı unuttuk. Bugün gazetecilik çok büyük problemleri olan ve gerçekten temsil edilemeyen, saygınlığını kaybetmiş bir meslek haline gelmiştir” dedi. Tanış ayrıca, hedeflediklerini ve birlik ve beraberliği sağlamak için çaba gösterdiklerini belirtti.
‘EN ÖNEMLİ ŞEY MESLEKİ ONURDUR’
Mehmet Remzi Tanış konuşmasında “Burada yapmak istediğimiz şey; gazeteciliği yapanların mesleğin onurunu biraz daha yükseltmeleri. Çünkü ayağa düştük arkadaşlar. Ulusal medyanın paraya ihtiyacı yok zaten. Onlar bir manşet atsın, siz uğraşın, uğraşabildiğiniz kadar. Biz bir hareket başlattık. Amacımız birlik ve beraberliği sağlamak. Kimsenin siyasi görüşü de önemli değil. Bizim için en önemli şey mesleğimizin onurudur. Türkiye’nin dört bir yanına gideceğiz ve emin olun ki oradaki meslektaşlarımız da aynı sorunları yaşıyor. Biz kamunun dili, gözü, vicdanıyız. Ama önce kendi vicdanımız olmalıyız” dedi.
GAZETECİLER BAĞIMSIZLIĞINI KORUMALI
Haber yaparken karşılaşılan zorluklara dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu ve Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Çelik “Ulusal yerel ayrımı yapılıyor, ancak biz ulusal değil miyiz? Ben yerel ve yaygın medya diyorum” dedi. Çelik, haberlerini hassasiyetler gözetilerek hazırladıklarını ve bu ortamda haber yapmanın ve geçimini sağlamanın zorluğuna dikkat çekti. Ayrıca, gazetecilerin bağımsızlığının korunması gerekliliğini vurgulayarak, basın özgürlüğünün önemine işaret etti.