Amerikalı ve Filipinli güvenlik yetkilileri, Çin'in endişelerine rağmen caydırıcılığı artırmak amacıyla ABD'ye ait orta menzilli füze sistemini süresiz olarak Filipinler'in kuzeyinde tutma konusunda anlaştı. İsmini açıklamayan iki yetkili, AP'ye bu durumu doğruladı.

TATBİKAT SONRASI

ABD Ordusu, nisan ayında Filipinli askerlerle birlikte muharebe tatbikatları yapmıştı. Standart Füze-6 ve Tomahawk Kara Saldırı Füzesini ateşleyebilen kara konuşlu bir silah olan Typhon füze sistemini kuzey Filipinler'e taşınmıştı.

ÇİN MENZİLE GİRDİ!

Tomahawk füzeleri 1.600 kilometreden fazla yol kat edebilir. Bu da Çin'i hedef menziline sokuyor. Yetkililer, füze sistemini gelecek yılın nisan ayına kadar kuzey Filipinler'de tutmayı düşünüyor. Çünkü o tarihte de ABD ve Filipinler tatbikat yapacak. 

MÜDAHALE EDEMEZLER

İki yetkili, hassas ABD füze konuşlandırmasını kamuoyuyla tartışmaya yetkili olmadıkları için isimlerini gizli tutmak koşuluyla Associated Press'e konuştu. ABD yetkililerinden henüz bir yorum gelmedi. Çinli diplomatlar, füze sisteminin konuşlandırılmasının bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulunarak, Filipinler hükümetine endişelerini defalarca iletti. Filipin Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr., Çin'in taleplerini içişlerine müdahale olarak nitelendirerek reddetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ