Trabzon'da 13 yıl önce üretimine başlanan ve aroma açısından büyük bir ilgi gören Yalıncak Karpuzu, zararlı böcek türlerinin ve üretim sahasındaki daralmanın etkisiyle bu yıl tehlikede. Daha önce 350 tona kadar çıkan üretim, bu yıl yaklaşık 50 tona kadar düştü.
2010 yılında Trabzon'da başlayan üretimi, mahalledeki yoğun yapılaşma ve son yıllarda artan zararlı böcek türleri nedeniyle her yıl azalan Yalıncak Karpuzu, artık tehlike altında bulunuyor.
İlk yıllarda 350 tona kadar üretimi gerçekleştirilen Yalıncak Karpuzu'nun bu yıl üretimi, iklim koşullarının da etkisiyle 50 tona kadar geriledi. Üretim maliyetleri yüksek olduğundan üreticilerin sayıca az ektiği bu karpuz, kilosu 15 TL'den satılıyor.
Yalıncak Karpuzu'nun bu yılki verim düşüklüğü ve iklim şartlarının eskisi gibi olmaması nedeniyle üretimin zorlaştığını ifade eden üreticilerden İsmail Köksal Kotan, zararlı böceklerin ve yüksek maliyetlerin üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.
Kotan, Yalıncak Karpuzu'nun özel tadı, aroması ve suyuyla diğer karpuzlardan ayrıldığını ve bu yüzden tüketenler tarafından tercih edildiğini vurguladı.
Üretim sahalarının daralması ve maliyetlerin artması nedeniyle Yalıncak Karpuzu'nun üretiminin zorlaştığını belirten Kotan, daha fazla devlet desteğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
İHA