Türkiye'nin fıstık üretiminin yüzde 50'den fazlasının gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da çiftçiler, ürünlerini hasat etmek için çalışmalara başladılar. Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu kırsal mahallesinde başlayan Şanlıurfa Fıstığı hasadında, fıstık, kebap, lahmacun, dolma ve tatlılar gibi birçok yemekte kullanıldı. Bu lezzetli yiyeceklerin sunulduğu şenlik, renkli görüntülere sahne oldu.

Tatlı, acı ve fıstık bir arada
Şanlıurfa Fıstığı ile yapılan Fıstıklı Şıllık, Fıstıklı Helva, Fıstıklı İsot Dolması, Fıstıklı Sucuk gibi birçok çeşit yemek ve tatlı, damakları tatlandırdı. Hasat etkinliği, Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesi'nde bulunan 600 - 700 yıllık fıstık ağaçlarının altında gerçekleştirildi. Altın rengindeki fıstıklar dallardan toplanarak örtülerin üzerine serildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de ağaçtan fıstık topladı ve çiftçilere bereketli bir hasat dönemi diledi.

Şanlıurfa'nın Türkiye'deki fıstık üretiminde lider olduğuna vurgu yapan Başkan Beyazgül, "Fıstığın anavatanı burasıdır. Fıstıkla neler yapıldığını burada gösteriyoruz. Bu lezzetleri tanıttıkça çiftçilerimiz için çok önemli bir durum oluyor. Şanlıurfa, birçok lezzetin anavatanıdır. Bu tanıtımlarla çiftçilerimiz daha fazla gelir elde edebilirler." dedi.

Programın sonunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan fıstık budama makasları ve çadırlar, çiftçilere hediye edildi.

Hasat etkinliğine, Başkan Beyazgül'ün yanı sıra Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, Şanlıurfa Şireciler ve Fıstıkçılar Odası Başkanı Ahmet Aslan, STK temsilcileri, çiftçiler, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.