Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, güllaç gibi geleneksel tatlılar sofralarımızda yerini aldı. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan güllaç, hafif yapısı ve özel hazırlık süreciyle dikkat çekiyor. Bu lezzetli tatlıyı ustalıkla yapmak için güllaç ustaları yoğun mesai harcıyor.

Güllaç yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli olması büyük bir önem taşıyor. Ünlü baklavacı Nadir Güllü, güllaç yaparken yaprakların ince olması, sütün ısısının sıcak ile ılık arasında olması gerektiğini vurguluyor. Güllü, güllaç yapımında 12 yaprak güllaç yaprağı, 3 kilo süt, 1 veya 2 yemek kaşığı gül suyu, 750 gram toz şeker, 250 gram Antep fıstığı, 400 gram file fındık, 400 gram hindistan cevizi, 150 gram pudra şekeri ve süslemek için kiraz tanelerinin kullanıldığını belirtiyor.

Güllaç yapımında püf noktalardan biri de sütün ısısıdır. Güllü, güllaç yapraklarının altına ve üstüne 7-8 parça yerleştirildiğini ve arasına isteğe göre süt, ceviz, badem veya fındığın konulduğunu söylüyor. Sütün hemen üstüne dökülmesi gerektiğini ve beş dakika bekledikten sonra süslemeye geçilebileceğini belirtiyor. Güllü, güllaç tatlısını günlük tüketmek gerektiğini de ekliyor.

Güllaç, Osmanlı mutfağından günümüze gelen bir tatlıdır ve Ramazan döneminde tercih edilmesinin sebeplerinden biri hafif olmasıdır. Nadir Güllü, Osmanlı mutfağının zenginliğine ve bu lezzetlerin günümüze kadar ulaşmasına dikkat çekiyor.

Bu yıl güllaç fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Güllü, yarım kilosunun 250 TL, porsiyonunun 150 TL olduğunu belirtiyor. Geçen yıla göre fiyatların düştüğünü ifade ediyor.

Yarım kilo güllaç tatlısının 3-4 kişi için yeterli olacağını söylüyor. iha