Balıkesir'in Gömeç, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde yüzyıllardır geleneksel olarak üretilen Kirli Hanım Peyniri, nefaseti, lezzeti ve adıyla öne çıkıyor.
Peyniri üretmek için yaklaşık bir yıl emek harcanıyor. Dünya Peynir Ödülleri'nde 43 ülkeden 4 bin 502 peynir arasından katıldığı yarışmada bronz madalya kazanarak önemli bir başarı elde etti.
Her yıl düzenlenen yarışmaya 50 çeşit peynirle katılan Kirli Hanım Peyniri, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu ile bu başarıyı elde etti. Kirli Hanım Peyniri, Edremit Körfezi'nde üretilen geleneksel bir Türk peyniri olarak öne çıkıyor.
Uzun yıllar saklanabilen ve zamanla değeri artan peynir, haziran, temmuz, ağustos aylarında üretilip güneşte bekletilerek özel bir işlemden geçiyor.
Üretici Mehmet Özgü Manisalı, Kirli Hanım Peyniri'nin yüksek nefaseti ve özel tadıyla sabah kahvaltılarında veya meze olarak tüketilebileceğini belirtiyor.
iha