Özellikle kış mevsiminde sıkça tüketilen Kars merkezinde ve köylerinde bahar aylarında üretilen tuluk peyniri, sonbaharın gelmesiyle birlikte tezgahlardaki yerini alıyor. Bu yerel lezzet, yerel halk arasında doğal bir antibiyotik olarak da bilinir ve kış sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Peynir üretiminin önemli bir parçası olan Kars'ta, tuluk peyniri, tuluğun açılmasıyla birlikte hızla tükenir.

Kars Mandıra'nın sahibi Mahmut Bilgir, tuluk peynirinin uzun bir geçmişe sahip olduğunu ve Kars sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Bu peynirin yeşerdiği dönemde doğal bir antibiyotik içerdiğini ve zararlı küflerin insana zarar vermediğini ekledi.

Ancak günümüzde tuluk peyniri üreticilerinin sayısının azaldığını ve bu yüzden daha fazla rağbet gördüğünü söyledi.

Tuluk peyniri almak için gelen Nebahat Baykal da peyniri çok sevdiklerini ve sürekli tükettiklerini belirtti. Doğal ve sağlıklı olduğu için tercih ettiklerini dile getirdi.

Kars'ın yüksek rakımlı yaylalarında haziran ayında tuluğa basılan ve çeşitli çiçekler ve otlarla beslenen hayvanların sütleriyle organik olarak üretilen tuluk peyniri, son yıllarda Kars'ın yanı sıra batı illerinden de büyük ilgi görüyor.

Kars'ta, tuluğun büyüklüğüne göre değişen tuluklar 40-50 veya 70 kilo gelebiliyor ve yeşil çeçil peynir kilosu 200 liradan satılıyor. Kars Kaşarı ile aynı fiyata sahip olan tuluk peyniri, Kars içinden ve dışından gelen vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 70 kiloluk tuluklar açıldıktan kısa bir süre sonra tükeniyor.