Timurlular döneminde inşa edilen Gevher Şad Camisi, mimari açıdan dönemin özelliklerini yansıtan önemli bir tarihi yapıdır. Caminin yapımı 1405-1406 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.
Caminin duvarları sırlı tuğlalardan örülmüştür ve mavi, turkuaz, sarı, kırmızı ve kahverengi renkteki çinilerle süslenmiştir. Hat sanatı da süslemelerde kullanılmıştır.
Cami duvarlarının alt kısımları ise yaklaşık 2 metre yüksekliğinde mermer ile kaplanmıştır. Duvarların Horasan sıvasıyla sıvanmış kısımlarında çeşitli işlemeler ve Kur'an-ı Kerim ayetleri yer almaktadır.
Caminin minberi ve mihrabı, aslına uygun olarak restore edilmiştir. Minber, cam panellerle kapatılmıştır. Caminin minarelerinin yüksekliği kubbeyle aynı boydadır ve kubbenin büyük kubbesi ve yüksek kemerleri dikkat çekicidir.
Gevher Şad Camisi, iç dizaynına verilen önemin yanı sıra dış süslemeleriyle de göze çarpar. İç avlu ve dış duvarlar, sırlı tuğla ve çinilerle süslenmiştir. Kapı kemerlerinin çevresinde ayetler işlenmiş çiniler bulunmaktadır.
Caminin en belirgin özelliği, şehrin büyük caddelerinden ve yüksek yerlerinden bakıldığında görünen büyük kubbesidir. Turkuaz renkteki sırlı tuğlalarla örülmüş kubbenin çemberi boyunca Arapça "La İlahe İllallah" ibaresi bulunmaktadır.
Gevher Şad Camisi'nin diğer tarihi camilerden ayrılan önemli bir özelliği, neredeyse hiç eksik olmayan cemaatidir. Namaz vakitleri dışında bile camide Kur'an-ı Kerim okuyan ve dua eden cemaat bulunmaktadır.
Caminin iç avlu duvarının arkasında Şiilerin on iki imamından Ali er-Rıza'nın türbesi yer almaktadır. İran'da İmam Rıza Türbesi olarak adlandırılan bu mekanı ziyaret edenler Gevher Şad Camisi'ni de görebilmektedir.
Gevher Şad Camisi'nin avlusunda çift minare ve yedi "şebistan" bulunmaktadır. Şebistanlar, tarihte kış aylarında namaz kılmak için tahsis edilmiş olmasının yanı sıra ziyaretçilerin konaklaması ve öğrencilerin Kur'an-ı Kerim öğrenmesi gibi amaçlar
aa