Foam Fotoğraf Müzesi'nde sergilenen Ara Güler resimleri hakkında küratör Yasemin Bağcı, şunları belirtti:
Bu fotoğraf sergisi, Hollanda'da bugüne kadar Ara Güler adına açılan en büyük sergi olma özelliğini taşıyor ve sanatçının simgeleşmiş fotoğraflarının yanı sıra ilk kez seyirciyle buluşan eserlerini de içeriyor.
Bağcı, serginin ana temasının Ara Güler'in 1950'lere kadar uzanan İstanbul fotoğrafları olduğunu söyledi ve "Sergi dört bölümden oluşuyor: 'ikonik', 'tarihçi', 'elçi' ve 'kişisel'." dedi.
Sergide, Ara Güler'in fotoğraflarının yanı sıra sanatçının 3 orijinal kitap maketi, gazete kupürleri ve 1950-1980 yılları arasında yerli ve yabancı basında yayınlanan röportajlarını içeren 20 efemera da sergileniyor. Ayrıca ziyaretçiler, Güler'in "Kahramanın Sonu" adlı belgeselini de izleyebiliyor.
Bağcı, Ara Güler'in Türkiye'deki haberleri yurtdışına duyurduğunu ve aynı zamanda dışardaki gelişmeleri Türkiye'ye aktardığını belirterek, "Türkiye'yi dünyaya açmak, dünyayı da Türkiye'ye getirmek onun için bir elçilik göreviydi." dedi.
Bu sergi, Polat Stüdyo'nun "Kısmet" adlı projesi kapsamında gerçekleştirildi. Sergi, Ara Güler Müzesi ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ile birlikte düzenlendi. Bağcı, 1,5 yıllık kapsamlı bir arşiv çalışması sonucunda Ara Güler'in daha önce hiç sergilenmemiş bazı fotoğraflarını da sergiye eklediklerini ifade etti.
Bağcı, Ara Güler'in mesleğinin ilk yıllarında daha soyut temalı fotoğraflar çektiğini ve "Kişisel" adını verdikleri son bölümde ise sanatçının farklı sanatsal denemelerinden oluşan eserlerinin yer aldığını söyledi.
Serginin öne çıkan bölümlerinden biri, Ara Güler'in 1974'te ABD gezisi sırasında ziyaret ettiği ünlü fotoğrafçıların portrelerinden oluşan "Yaratıcı Amerikalılar" serisi.
Bu bölümde, Alfred Hitchcock, Imogen Cunninham, Salvador Dali, Alexander Calder ve Ansel Adema'nın portreleri ile Imogen Cunninham tarafından çekilen bir Ara Güler portresi yer alıyor.
aa