Kaz Dağları'nın eteklerinde yetişen koyun, keçi ve ineklerin sütünden üretilen dünyaca ünlü Ezine peyniri, coğrafi işaret tescili alarak Türkiye'den Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan ilk peynir oldu. Bu bölgedeki hayvanlar, yedikleri kekik, endemik bitkiler ve diğer otların karışımıyla beslenerek, hem verimli hem de lezzetli süt üretiyor. Ezine peynirinin özel lezzeti, Kaz Dağları'nın benzersiz coğrafi özelliklerinden ve bölgedeki geleneksel üretim yöntemlerinden kaynaklanıyor. Yüzde 15'i inek sütü, geri kalan kısmı ise koyun ve keçi sütlerinden elde edilen Ezine peyniri, aynı zamanda coğrafi işaretin koruması altında Türkiye'nin değerli bir markası olma özelliği taşıyor. Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, coğrafi işaret tesciliyle Ezine peynirinin bölgenin gururu olduğunu ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ihracat kapısını aralayacağını ifade etti. Ezine Peyniri ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme Tanıtma Derneği 2’nci Başkanı Ali Atak, Ezine peynirinin özel lezzetinin bölgedeki endemik bitkilerden, hayvanların beslenme alışkanlıklarından ve geleneksel üretim yöntemlerinden kaynaklandığını belirtti. Atak, Ezine peynirinin içine sadece deniz tuzu ve şırdan mayası kullanılarak hiçbir kimyasal ve sentetik ürünün girmeden üretildiğini vurguladı.