İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, Emniyet Müdürü Ami Eshed'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in baskılarına maruz kalması ve bu nedenle istifa etmesi, Tel Aviv ve ülke genelinde protestolara ve olaylara neden oldu.

Emniyet Müdürü Ami Eshed, istifasını açıkladığı basın toplantısında, "kuralları, protokolleri, teşkilat yapısını ve kültürünü ihlal etmediği için bakanlığın beklentilerini karşılayamadığını" belirterek "İç savaşı önlemek için ağır bir bedel ödüyorum." dedi.

Ben-Gvir tarafından görevden alınan ve daha sonra yeniden göreve getirilen Eshed'in, Tel Aviv'deki hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı yapılan protestolara yönelik yumuşak müdahalesi sebebiyle eleştirildiği belirtiliyor. Eshed, protestocuların Tel Aviv'in ana arteri olan Ayalon Otoyolu'nu "kafa ve kemik kırarak" açabileceklerini söyleyerek ancak bunu gerçekleştirmediğini ifade etti.

Eshed'in istifasını açıklamasından kısa bir süre sonra binlerce kişi Tel Aviv sokaklarına döküldü. Göstericiler İsrail bayraklarıyla donatılmış olarak Ayalon Otoyolu'nu saatlerce trafiğe kapattı, yolda ateş yakıp havai fişekler attı.

İsrail polisi, olayların patlak verdiği noktada atlı polis birimleri, TOMA araçları ve güç kullanarak müdahale etti. Trafikte sıkışan bir sürücü, protestocuların üzerine doğru aracını sürdü ve bu durum arbedeye yol açtı. Polisin sürücüyü gözaltına aldığı bildirildi.

Batı Kudüs'teki gösteriler, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ikamet ettiği yerin yakınındaki Paris Meydanı'nda yoğunlaştı. Polis, TOMA araçları, atlı birlikler ve güç kullanarak protestoculara müdahale etti.

İsrail medyasına göre, ülke genelinde hükümet karşıtı protestolara katılan gruplar yaklaşık 30 farklı noktada sokaklara çıktı. Polis, Tel Aviv'de 15 kişi de dahil olmak üzere ülke genelinde en az 25 kişiyi gözaltına aldı.

Emniyet Müdürünün istifası sonrasında, İsrail'deki kolluk kuvvetlerinden sorumlu aşırı sağcı Ben-Gvir, sosyal medya paylaşımında siyasetin "polis teşkilatında üst kademelere sızdığını" belirterek Eshed'in sola teslim olduğunu ve "bir sonraki seçim kampanyasında sol bir partiden adaylığında başarılar dilediğini" ifade etti.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin tarafından 5 Ocak tarihinde duyurulan "yargı reformu", Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlama ve iktidarın yargı atamalarında etkili olma gibi değişiklikler içermektedir.

Başbakan Netanyahu, ülke genelinde giderek artan kitlesel protesto ve grevlerin yol açtığı tepkiler üzerine yargı düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediğini açıkladı.

Ancak, 2023-2024 bütçesinin Meclis'ten geçmesinin ardından Netanyahu, yargı düzenlemesini yeniden gündeme getireceklerini duyurdu.

Koalisyon ve muhalefet arasındaki yargı düzenlemesi müzakerelerinde yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda hükümet, yakın zamanda yargı düzenlemesi konusunda yeniden harekete geçti.

İktidar, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini azaltmayı amaçlayan bir yasa tasarısını geçtiğimiz günlerde komisyondan geçirdi.

İsrail'de, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve diğer sağcı politikalara karşı çıkan protesto hareketi, ülke genelindeki gösterilerine son 6 aydır devam etmektedir.