Kültür ve Sanat

'Dünyanın en iyi ekmeği' seçilen ‘Bafra pidesi’nin sırrı

Tadı, dünyadaki lezzet otoriteleri tarafından da tescillenen Samsun’un coğrafi işaretli yiyeceklerinden ‘Bafra pidesi’ lezzetiyle olduğu kadar hazırlanışı ve pişirilmesi ile de diğer pidelerden ayrılıyor.

Abone Ol

Samsun'un eşsiz tatları, özellikle Bafra ve Samsun pideleri, dünya çapında büyük beğeni topluyor. "Dünyanın En İyi Yemekleri Listesi"nde "En İyi Ekmekler" kategorisinde ilk iki sırayı Samsun'a ait lezzetler paylaşıyor. Ayrıca, gastronomi dünyasının saygın kaynaklarından biri olan Taste Atlas'ın "Top Ten Breads" listesinde de ilk iki sırayı Bafra ve Samsun pideleri almış durumda. Bu başarılar, Brezilya'nın pao de queijosu, Malezya'nın roti canaisi, Kolombiya'nın pan de bonosu, Azerbaycan'ın qutabı, İtalya'nın piadina romagnolası ve Hindistan'ın butter garlic naan ile amritsari kulchasını geride bırakmış.

Samsun'daki pide ustası Necati Koçak, bu lezzetin sırlarını paylaşıyor. Bafra pidesinin özel şekli ve iç harcının lezzetiyle öne çıktığını belirtiyor. Hamurunun mayalanması için bir gün bekletilen mayalı hamurun iç harcı, yağsız pişirilmiş kıyma ve çiğ ince doğranmış soğanla hazırlanıyor. Bu karışım pide hamuruna doldurulup odun fırınında pişiriliyor. Pide çıtır çıtır piştikten sonra üzerine köy tereyağı sürülerek son dokunuş yapılıyor.

Pide ustası Necati Koçak, pidenin tadına bakan herkesin çok beğendiğini ve hatta yurt dışındaki misafirlere bile gönderildiğini söylüyor. Pideyi yiyenlerin özellikle ince, uzun ve çıtır hamurunu ve üzerine sürülen tereyağının lezzetini takdir ettiğini ifade ediyor.

Bu lezzeti deneyenlerden gelen yorumlar da oldukça olumlu. Samsun'da yaşayan bir vatandaş olan Ali Karabenli, Bafra pidesini diğer yemeklerden daha çok sevdiğini ve hatta lokantaya gittiğinde genellikle sadece pide yediğini belirtiyor. Mersin'den gelen Ümit Alparslan ise Bafra pidesinin Türkiye'deki en iyi yemeklerden biri olduğuna karar verdiğini ve hamurunun çıtır çıtır oluşunu ve iç harcının lezzetini özellikle vurguluyo

Bafra pidesi, pişirilip şoklandıktan sonra dondurulup, yurt dışına ve diğer şehirlere de gönderiliyor. Fırında ısıtılan pideler, üstüne tereyağı sürüldükten sonra yeni fırından çıkmış gibi afiyetle tüketiliyor. Bu başarı, Samsun'un zengin ve lezzetli gastronomi mirasıyla gurur duymasını sağlıyor.