Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan ve Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin bir arada yaşadığı Çatalhöyük'te, "Mekan 66" olarak adlandırılan alanda yapılan kazılarda bir fırın yapısı keşfedildi. Bu fırının çevresinde, buğday, arpa, bezelye tohumlarıyla beslenmeye uygun bir avuç içi büyüklüğünde organik bir buluntu bulundu.
Yapılan analizler, bulunan bu süngerimsi kalıntının milattan önce 6600'e tarihlendirilen mayalanmış ekmek olduğunu ortaya koydu.
Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, arkeolojik çalışmalarda artık gıda arkeolojisinin de önemli bir yer edindiğini belirtti.
Çatalhöyük'ün bu alanda önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Türkcan, bulunan ekmek kalıntısının dünyanın en eski ekmeği olduğunu ifade etti.
Ayrıca, buluntunun incelenmesinde önemli katkıları bulunan akademisyenlerden Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Salih Kavak, bulguların arkeobotanik alanında heyecan verici olduğunu dile getirdi.
Laboratuvarda yapılan analizler sonucunda bulunan organik kalıntının, ekmek üretiminde kullanılan tahıl kalıntılarıyla uyumlu olduğu belirlendi.
Bu keşfin, Türkiye ve dünya için önemli bir bulgu olduğunu belirten araştırmacılar, buluntunun Türkiye'deki laboratuvarlarda titizlikle incelenmesinin önemine vurgu yaptılar.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan analizlerle ekmek buluntusunun detaylı bir şekilde incelendiği ve dünyada benzeri olmayan bir bulgu elde edildiği ifade edildi.
aa