Kültür ve Sanat

Bu baklavanın yapımında ‘kül’ kullanılıyor!

Aydınca köyünde üretilen baklava türü tatlı, geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanırken, özgün bir lezzet elde etmek için yapımında "kül" kullanılıyor

Abone Ol

Aydınca köyünde, geleneksel bir tatlı olan baklavanın yapımında kullanılan suya eklenen kül, bu lezzetli "küllü baklava"ya özgü bir gevreklik kattığı ifade ediliyor. Köyde yıllardır uygulanan bu gelenek, hamurun suyla karıştırılmasıyla başlıyor.

Elekten geçirilip süzülen odun ateşinin külü, suyla karıştırılarak birkaç gün dinlendiriliyor ve daha sonra hamura ekleniyor. Bu eşsiz yöntemin, tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor.

Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu öğretmenleri, bu özel geleneksel tatlıyı gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir araştırma projesi başlattı. Okulda oluşturulan "küllü baklava köşesi"nde, nineler ve torunlar bir araya gelerek tatlıyı yapmanın inceliklerini paylaşıyor.

Nineler, öğrencilere kültürel miraslarını aktarmanın mutluluğunu yaşıyor. Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, projenin 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığını sağladığını belirterek, öğretmenleri ve öğrencileri kutladı.

iha

{ "requests": { "pageview": "https://cdn.p.analitik.bik.gov.tr/tracker1.js?website_id=277e365c-a14f-4543-ba0d-9f38608ea3f5&host_url=//277e365c-a14f-4543-ba0d-9f38608ea3f5.collector.p.analitik.bik.gov.tr" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }