YKS için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 17 Haziran Cumartesi günü yapılacak üniversite sınavı, TYT puan hesaplama ve diğer birçok konuyla ilgili araştırmaları tetikledi. Sınav katılımcıları, YKS puan hesaplama ekranı aracılığıyla alabilecekleri puanı tahmin etme imkanına sahiptir. Peki, 2023 YKS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte üniversite sınavı YKS (TYT, AYT, YDT) puan hesaplama robotu...
2023 YKS puan hesaplama işlemi, sınavda uygulanan testlere verilen cevapların değerlendirilmesiyle gerçekleştirilir. Her test için ayrı ayrı standart puanlar hesaplanır. Bu hesaplama sürecinde adayların her test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puan elde edilir.
Son sınıftaki tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak testin ortalaması ve standart sapması hesaplanır.
üm adaylar için ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanarak kullanılır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptal edilen sorular göz ardı edilerek geçerli soruların puan değerleri yeniden belirlenir.
Eğer sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından soruların cevapları değiştirilmesi gerektiği tespit edilirse, güncellenen cevap anahtarı dikkate alınarak puanlama yapılır.
TYT'de, adayların standart puanları ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır.
A-TYT puanı hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almaları gerekmektedir.
Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanır. A-TYT puanı, 100 ile 500 arasında değişen puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.
AYT ve YDT'de, adayların standart puanları ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır.
Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almaları gerekmektedir
Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanır. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar dahi SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır. A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanları, 100 ile 500 arasında değişen puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulur.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan veya farklı müfredatla eğitim alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almamış veya farklı müfredatla eğitim alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soruyu cevaplandıracaktır.
Bu değişiklikle birlikte TYT Sosyal Bilimler Testi toplamda 25 soru içerecektir.
Cevap kâğıdında, bu test için 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorudan sorumlu olacaklardır.
aa-habermerkezi