Brezilya'daki bilim insanları, son yaşanan şiddetli sel felaketinde ortaya çıkan fosilleri yok olmadan önce toplamak için yarışıyor. Rekor seviyedeki seller güney Brezilya'nın bazı bölgelerinde toprağı temizledi. En az 35 antik yaratığın kalıntılarını ortaya çıkardı.


4'Ü SULAR ALTINDA


Bu fosiller arasında, Gnathovorax cabreirai'ye ait, muhtemelen şimdiye kadar keşfedilmiş en eski (233 milyon yıl) dinozor iskeleti de vardı. Nature'ın bildirdiğine göre; 29 fosil alanından dördü hala sular altında. Diğerleri ise yaz yağmurlarından etkilenmiş durumda.


HAYATİ KAYITLAR


En küçük kemikler en büyük endişe kaynağıdır. Çünkü suda parçalanma veya yağmurla zarar görme olasılıkları en yüksek olanlardır. Ve bu tür kemikler, ister büyük ister küçük yaratıklara ait olsun, tarih öncesi yaşamın hayati bir kaydıdır.


SONSUZA KADAR


Örneğin, küçücük kulak kemikleri, antik yaratıkların zekası hakkında çok şey ortaya koyar. Santa Maria Federal Üniversitesi'nden Leonardo Kerber, "Eğer paleontologlar, bulgular ortaya çıkmaya başladığında materyali toplamak için orada olmazsa, bunların bir kısmını sonsuza dek kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız" dedi.

Muhabir: İSKENDER KORDU